Di Karlo: UN pozivaju na uzdrzavanje od provokativne retorike

NJUJORK – Ujedinjene nacije pozivaju sve aktere da se uzdrže od provokativne retorike i akcija u situaciji oko Ukrajine, izjavila je podsekretarka Ujedinjenih nacija za politička i mirovna pitanja Rozmeri Di Karlo.

„Pozivamo sve aktere da se uzdrže od provokativne retorike i akcija kako bi se maksimalno povećale šanse za uspeh diplomatije“, rekla je ona na sednici Saveta bezbednosti UN o krizi duž granice između Rusije i Ukrajine, preneo je TAS S.

Di Kralo je navela da je postizanje međusobnog razumevanja i trajnih, obostrano prihvatljivih aranžmana najbolji način da se zaštiti regionalni i međunarodni mir i bezbednost.

„Ujedinjene nacije su spremne da podrže sve napore u tom cilju“, dodala je ona.

Di Karlo je istakla da ne može postojati alternativa diplomatiji i dijalogu za rešavanje složenih, dugotrajnih bezbednosnih zabrinutosti i percepcija pretnji.

Na zahtev SAD, u Njujorku je u ponedeljak održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o krizi u Ukrajini, koju je obeležila polemika između američkog i ruskog ambasadora pri UN.

Tokom burne debate u SB UN Rusija je optužila Zapad za podizanje tenzija oko Ukrajine, dok su SAD optužile Rusiju za gomilanje trupa i traženje izgovora za napad, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.