U trendu

Digitalizacija spaja region

BEČ – Digitalizacija doprinosi spajanju i saradnji na Zapadnom Balkanu, ocenila je evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Ona je to rekla na međunarodnom skupu “Bečki ekonomski forum – Bečki razgovor o budućnosti”, koji je održan u Beču, a na kojem su  učestvovali premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Duško Marković, privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i potpredsednik makedonske vlade i ministar za digitalizaciju Kočo Angušev.

Premijeri Zapadnog Balkana su, na tom skupu, razgovarali o tešnjoj saradnji na Balkanu, sa fokusom na digitalizaciju.

Ovaj, jubilarni, 15. po redu Bečki ekonomski forum (VEF), pod motom „Ekonomija susreće politiku“, održan je u okviru austrijskog predsedavanja EU.

U okviru Foruma, premijeri su učestvovali na panelu koji je bio posvećen značaju digitalizaciji i njenom značaju u regionalnoj saradnji – „Regionalna saradnja kao deo evropskih integracija. Digitalizacija na Balkanu“.

Panel, „Ekonomija susreće politiku“, bavio se pitanjem snažne Evrope kroz snažno ekonomsko povezivanje, a namera VEF-a je da, nakon predsedavanja EU dve članice tog Foruma tokom ove godine, napravi most ka Rumuniji, takođe članici VEF-a, koja preuzima predsedavanje Unijom u januaru 2019. godine.

Direktorka Tanjuga Branka Đukić prisustvovala je ovom skupu, na poziv Bečkog ekonomskog foruma, koji je održan pod pokroviteljstvom kancelara Austrije Sebastijana Kurca.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES), koji ima sporazum o saradnji sa VEF, Aleksandar Vlahović rekao je za Tanjug da je regionalna ekonomska zona i njeno stvaranje, kao preduslov bržeg napredovanja ka EU, pored digitalizcije, bila dominantna tema na skupu, imajući u vidu probleme koji trenutno postoje sa realizacijom CEFTA sporazuma.

„Nastavlja se tema o kojoj smo pričali u Sofiji u maju, da politika treba da ide ispred ekonomije, da omogućava bolju ekonomsku saradnju između privrednika različitih zemalja na Zapadnom Balkanu“, rekao je Vlahović.

Kako je rekao, na današnjem skupu malo više pažnje je posvećeno digitalizaciji i digitalnoj agendi, a komesar za digitalizaciju Marija Gabrijel je definisala kratkoročne ciljeve do digitalnog samita u Beogradu iduće godine u aprilu.

„Evidentno da je tema regionalne ekonomske zone i stvaranje te zone preduslov bržeg napredovanja ka EU, i da je ta tema i dalje, pored digitalizcije, dominantna, imajući u vidu probleme koji u ovom trenutku postoje sa realizacijom CEFTA sporazuma“, istakao je Vlahović.

Na pitanje da li je bilo reči o CEFTA sporazumu, Vlahović je preneo da je to bilo kratko pomenuto, te da je Ramuš Haradinaj govorio o, prema njegovim rečima, neophodnosti uvođenja posebne takse zbog nejednakog tretmana robe koja dolazi sa Kosova i odlazi na druga tržišta unutar Zapadnog Balkana.

Vlahović je dodao da se govorilo i o demografskom problemu koji postoji u svim zemljama Zapadnog Balkana, te da su kao primer pomenute baltičke zemlje koje su u procesu pristupanja i nakon pristupanja EU, ostale bez gotovo trećine stanovništa.

„Ta unutrašnja migracija, koja se dešava od istočnoevropskih zamalja ka zapadnoevropskim zemljama, pre, u toku i nakon pristupanja Uniji, a pogotovo nakon pristupanja, je zabrinjavajuća“, napominje Vlahović.

Kako je rekao, teza poznatog profesora Ivana Krasteva je – da se postavlja pitanje zašto bi neko investirao u obrazovanje, ako se zna da će visoko obrazovani otići u zemlje Zapadne Evrope, na taj način ukazujući na problem koji danas postoji u vezi sa unutrašnjim migracijama.

Ideja je da se regionalnom integracijom poveća konkurentnost ekonomije zamalja Zapadnog Balkana, kako bi one bile spremnije za konačni ulazak u EU.

Vlahović je naveo i da je Bečki ekonomski forum nevladina organizacija koja promoviše regionalnu saradnju i može samo sugestijama i organizacijom skupova, poput današnjeg, da utiče na kreiranje svesti o značaju stvaranja jedne regionalne ekonomske zone, ali ne može da utice na donošenje pojedinačnih odluka.

„Zato je ideja da se ovde okupljaju svi premijeri zemalja Zapadnog Balkana, ministri ekonomija, predsednici privrednih komora… kako bismo razgovarali o potrebi stvaranja jedinstvene ekonomske zone ili bolje rečeno bescarinske unije“, ukazao je Vlahović.

Na pitanje Tanjuga nisu li ovakvi forumi mesto na kojem bi trebalo u ovakvom formatu insistirati na idejama koje su u interesu povezivanja ekonomija u egionu, poput ideje, predsednika Srbije Aleksandra Vučića o zajedničkoj ekonomskoj zoni, nekim protokolom ili memorandumom, Vlahović je odgovorio:

„To je i ideja samog CEFTA sporazuma koji mnogi ne poštuju, a ne postoji ni potpisan protokol koji govori šta se dešava onda kada neke zmelje ne poštuju pravila definisana CEFTA sporazumom. Ali, osnaživanje svesti o potrebi jednistvene regionalne zone, da je to preduslov za unapređenje konkurentnosti, privrednog razvoja, što je, opet, preduslov za brže pristupanje EU je ideja i misija Bečkog ekonomskog foruma“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar