Dijarbakir: Među žrtvama eksplozije i civili i policajci

Među poginulima u današnjoj eksploziji u turskom gradu Dijarbakiru ima i civila i policajaca, a mnogo ljudi je ranjeno, izjavio je turski ministar pravde Bekir Bozdat.

Bozdat, međutim, nije izneo broj žrtava i ranjenih, preneo je Rojters.

Turski mediji su prethodno javili da je najmanje jedna osoba poginula, a 30 ranjeno u eksploziji koja je potresla Dijarbakir, većinski kurdski grad na jugoistoku Turske.

Kancelarija provincijskog guverenera je saopštila da je eksplodirala automobil-bomba i da se veruje da su za napad odgovorni pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Napad se odigrao u blizini policijske stanice, a svedoci navode da se detonacija čula širom grada.

Eksplozija je odjeknula nekoliko sati nakon što je policija izvršila raciju u sedištu prokurdske Narodne demokratske partije (NDP) u Ankari i uhapsila 11 poslanika, među kojima i lidera Selahatina Demirtaša kog svetski mediji nazivaju “Kurdski Obama”.

Uhapšena je i kopredsednica NDP Figen Juksekdag.

U međuvremenu na Tviteru se oglasio još jedan poslanik NDP, Imam Tasčier, tvrdeći da je i on uhapšen.

Advokati te stranke su saopštili da su oni uhapšeni jer su odbili da svedoče o zločinima povezanim sa terorističkom propagandom.

Turska optužuje NDP za povezanost sa kurdskom militantnom organizacijom Radnička partija Kurdistana, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

(Tanjug)

Ostavite komentar