U trendu

Direktor Rosatoma: Kijev ugrožava nuklearnu bezbednost

MOSKVA – Kijevski režim direktno ugrožava nuklarnu bezbednost stalnim granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je generalni direktor ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov.

„Oružane snage Ukrajine granatiraju Zaporošku atomsku centralu koristeći bespilotne letelice, tešku artiljeriju i višecevne raketne sisteme. Ukrajinske diverzantske grupe prekidaju dovod električne energije Kurskoj nuklearnoj elektrani na teritoriji Rusije“, rekao je Lihačov na 66. godišnjoj sednici Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, preneo je portal Sputnjik.

Prema njegovim rečima, prisustvo stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporoškoj nuklearki pomaže da se razveju spekulacije u vezi sa situacijom u centrali.

„Pozdravljamo stalno prisustvo dvojice saradnika te agencije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani“, rekao je Lihačov.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je 16. avgusta saopštila da su ukrajinske diverzantske grupe početkom tog meseca u tri navrata prekinule dovod električne energije, onesposobivši dalekovode pod visokom naponom preko kojih se strujom snabdeva Kurska nuklearna elektrana, odnosno industrijski i saobraćajni objekti i naselja u tom i u susednim regionima.

Kurska nuklearka se vratila na planski režim rada nakon ukrajinskih diverzija, navodi se u izveštaju Sputnjika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar