U trendu

Diz: Cilj kratkoročno i dugoročno povećanje zaposlenosti

VAŠINGTON – Brajan Diz, savetnik američkog predsednika za ekonomska pitanja, izjavio je danas da je cilj predloga američke administracije za ulaganje u infrastrukturu ne samo kratkoročno i već i dugoročno povećanje zaposlenosti.

Naš plan je da otvaramo nova radna mesta, to je sjajna stvar za ekonomiju, rekao je Diz televiziji Foks.

„Ali, hajde da razmislimo i na duži rok, o tome gde će ta ulaganja koja zaista možemo pokrenuti, ne samo veći porast radnih mesta, već i bolji rast, ne samo kratkoročni rast već dugoročni rast ulaganjem u našu infrastrukturu, ulažući u naša istraživanja i razvoj, na način koji nismo imali od 60-ih“, rekao je Diz, prenosi Glas Amerike (VOA).

Poslednjeg dana marta predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je u Pitsburgu, u Pensilvaniji, plan o obnovi infrastrukturi vredan dve hiljade milijardi dolara, koji između ostalog obuhvata obnovu puteva, mostova, vodovodnih i sistema za napajanje električnom energijom, te sistema javnog saobraćaja.

„Predlažem naconalni plan koji vrednuje rad – a ne samo bogatstvo, izgrađuje pravičnu ekonomiju koja svakome pruža mogućnost da uspe. Stvoriće najsnažniju, najizdržljiviju i najinovativniju ekonomiju na svetu. To nije plan koji se petlja oko ivica – to je generacijsko ulaganje u Ameriku“, rekao je američki predsednik u Pitsburgu.

Republikanci u Kongresu protive se Bajdenovom planu da poveća poreze, ocenjujući da će to naneti štetu američkim radnicima, usporiti ekonomski rast i dovesti do toga da američke kompanije budu manje konkurentne na svetskom tržištu.

Poslovna zajednica u Americi podržala je obnovu infrastrukture, ali se, takođe, usprotivila povećanju poreskih stopa u strahu da bi to moglo da podrije eventualni profit.

Zvaničnici Bele kuće, međutim, poručuju da će plan dovesti do otvaranja miliona novih radnih mesta, kako se zemlja bude udaljavala od upotrebe fosilnih goriva i borila protiv opasnih posledica klimatskih promena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.