U trendu

Đurić danas u Ohaju

VAŠINGTON – Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić boraviće u radnoj poseti Ohaju, gde će se sastati sa zvaničnicima te američke savezne države i predstavnicima srpske zajednice.

Kako je saopštila srpska ambasada, Đurić će najpre posetiti glavni grad Kolumbus, gde će se, u svojstvu počasnog gosta, obratiti na Zajedničkoj konferenciji vojnih lidera u organizaciji Nacionalne garde Ohaja, na poziv njihovog komandanta, general-majora Džona Herisa.

U nastavku posete Kolumbusu, ambasador Đurić će, u ime Vlade Republike Srbije, potpisati Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti obrazovanja između Srbije i Ohaja, dogovorenog u okviru civilnog segmenta Programa državnog partnerstva Srbije sa Ohajom.

Radni boravak u Ohaju biće zaključen posetom Klivlendu na poziv počasnog konzula Republike Srbije u Ohaju Aleksa Mačeskog, kao i susretima sa istaknutim pojedincima naše brojne dijaspore.

Srbija i Ohajo uspostavili su saradnju kroz Program državnog partnerstva iniciran potpisivanjem Sporazuma o statusu snaga 2006. godine u Vašingtonu. Saradnja se primarno realizuje na vojno-vojnom planu i kroz zajedničke aktivnosti Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Partnerstvo se vremenom unapređivalo i razvijalo, da bi SAD danas ocenile Program državnog partnerstva sa Srbijom kao jedan od najuspešnijih bilateralnih programa među više od 60 uspostavljenih programa širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.