U trendu

DNR: Britanci ratovali na strani UKR, delimicno priznali krivi

DONJECK – Državljani Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin i državljanin Maroka Sadun Bragim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično su priznali krivicu, objavio je danas Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Nakon što su uhapšeni oni su priznali da su prekršili član 232 Krivičnog zakona DNR „Prolazak obuke u cilju terorističke aktivnosti“, a za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od 15 do 20 godina, prenosi Sputnjik.

Istraga je utvrdila da su Britanci i Marokanac za novčanu naknadu učestvovali u „oružanoj agresiji Ukrajine u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u DNR“.

Osim toga, Piner i Bragim su se izjasnili krivim za akcije usmerene na nasilno preuzimanje vlasti, što je krivično delo iz člana 323 Krivičnog zakona DNR i za koje je propisana zatvorska kazna od 12 do 20 godina, a u slučaju otežavajućih okolnosti ili u ratno vreme smrtna kazna uz oduzimanje imovine.

Međutim, oni nisu priznali krivicu koja predviđa deo člana 430 – „Učešće plaćenika u oružanom sukobu ili vojnim akcijama“.

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da „plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci, te da ih u najboljem slučaju čeka dugogodišnja zatvorska kazna“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.