U trendu

Dobitnica Nobelove nagrade za mir se vratila u Irak

BAGDAD – Iračka aktivistkinja Nađa Murad danas se susrela sa predsednikom ove zemlje nakon što joj je uručena Nobelova nagrada za zastupanje žrtava seksualnog nasilja u ratu.

Muradova, pripadnica iračke manjine Jazida, i sama je bila jedna od hiljada žena i devojčica koje su 2014. godine zarobili pripadnici Islamske države i prisilili na seksualno ropstvo. Ona je, nakon što je pobegla iz zarobljeništva i pronašla utočište u Nemačkoj, postala aktivistkinja koja zastupa interese žena i devojčica.

Nađa Murad je danas iz Stokholma stigla u Bagdad gde ju je primio predsednik Barham Saleh.

„Nobelova nagrada nema značaja ukoliko ne podrazumeva kontinuirani rad u ime mira“, rekla je Muradova prisutnima u predsedničkoj palati.

Ona je pozvala iračku vladu da nastavi potragu za tri hiljade jazidskih žena i devojčica koje se još uvek vode kao nestale, ali i da obnovi njen rodni grad, Sinjar. Više od 80 odsto Jazida još uvek živi u raseljeničkim kampovima.

U svom obraćanju povodom uručivanja Nobelove nagrade u ponedeljak, Muradova je apelovala na svetske lidere da stanu na kraj seksualnom nasilju rekavši da je „jedina nagrada na svetu koja nam može vratiti dostojanstvo pravda i gonjenje kriminalaca“.

Irački predsednik istakao je da Muradova „utelovljuje patnju i tragedije koje su Iračani preživeli u prošlosti, te da pokazuje hrabrost i odlučnost da brani prava pred tlačiteljima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar