U trendu

Dogovor Slovačke i Poljske oko „migova“ za UKR, Moskva uvela sankcije Baltiku

KIJEV/MOSKVA – Slovačka je dobila saglasnost Poljske za zajedničko slanje aviona „MiG-29“ Ukrajini, koji su ranije bili u upotrebi u obe zemlje, izjavio je danas slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ.

„Mogu da potvrdim da se Poljska slaže da se zajednički pošalju ‘migovi’ Ukrajini. Poljski kolega mi je to potvrdio tokom sastanka ministara odbrane EU u Švedskoj“, dodao je Nađ, preneo je TAŠ.

UKRAJINSKA PVO nema kapacitete da obori ruske hipersonične projektile tipa „kinžal“, rekao je danas portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Juri Ignjat.

„Naša protivvazdušna odbrana može da obori krstareće rakete. Nažalost, imamo posla sa ‘kinžal’ i ‘Kh-22’ raketama i dosad nismo mogli da se borimo protiv njih jer idu balističkom putanjom, a mi nemamo kapacitete protiv njih“, rekao je Ignjat za ukrajinski kanal „Rada“, preneo je TAŠ.

RUSIJA je uvela sankcije za 144 ljudi iz baltičkih zemalja, među kojima su vladini zvaničnici, novinari, poslanici i ostale javne ličnosti, koje su pokazale „najagresivniji“ stav prema Moskvi, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako prenosi Rojters, ruski MSP je naveo da je ovaj potez odgovor na aktivno lobiranje Estonije, Letonijei Litvanije za oštrije sankcije Rusije i njihovo mešanje u unutrašnja pitanja Rusije, uz izgovaranje „rusofobičnih izjava“.

ŠEF LITVANSKE vojne obaveštajne službe Elegijus Pulavičijus rekao je danas da Rusija ima dovoljno resursa da vodi rat u Ukrajini još dve godine ovakvim intenzitetom.

„Rezerve Rusije u ovom trenutku dovoljne su da može da vodi rat još dve godine. Koliko će, zapravo, Rusija moći da vodi rat, zavisiće takođe od podrške Moskvi od zemalja poput Irana i Severne Koreje“, rekao je Paulavičijus, preneo je Rojters.

SNABDEVANJE STRUJOM je skroz obnovljeno u Kijevu, nakon današnjeg velikog ruskog raketnog napada, rekao je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

Rekao je da je rad na obnavljanju isporuke grejanja u Kijevu u toku, dodajući da je oko 30 odsto domova ostalo bez grejanja, preneo je „Kijev independent“.

Rusija je lansirala veliki napad raketama i dronovima širom Ukrajine rano jutros, kada je ubijeno najmanje šest ljudi, a ranjeno najmanje sedam, uključujući troje u Kijevu, dodaje kijevski list, navodeći da je u Hersonu ubijeno četvoro ljudi.

OBAVEŠTAJNA SLUŽBA ukrajinskog ministarstva odbrane saopštila je danas da Rusija planira „veliku provokaciju“ na granici Belorusije i Rusije u skorijoj budućnosti, u šta ulazi potencijalno uništenje infrastrukturnih objekata i nanošenje civilnih žrtava.

Dodaje se da će „nekoliko grupa Rusa“ doći u Belorusiju da izvede navodnu provokaciju, koja ima za cilj da među Belorusima kreira negativno mišljenje o Ukrajini i da osigura potpuno učešće Minska u ruskom ratu protiv Ukrajine, piše „Kijev independent“.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba takođe je istakla da ruski novinar Vladimir Solovjov, koga naziva „poznatim propagandistom Kremlja“, treba da dođe u Belorusiju da pokriva izveštaje o mogućim provokacijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.