U trendu

Dogovor u Senatu za okončanje blokada Vlade

Lideri dve partije u američkom Senatu postigli su danas dogovor kojim bi Vlada SAD izašla iz blokade.

Lider Demokratske partije u Senatu Čak Šumer izjavio je da će senatori iz njegove partije glasati za plan kojim bi Vlada SAD izašla iz blokade, preneo je Asošijetid pres.

Nekoliko demokratskih senatora je reklo da će se podržati plan za privremeno finansiranje Vlade do 8. februara, čime bi se okončala trodnevna blokada zbog koje nisu radile neke federalne službe.

Demokrate su izglade pristale da se prekine blokada posle dva dana pregovaranja koje je završeno novim uveravanjima od lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela da će Senat u predstojećim nedeljama razmotriti predloge o imigraciji, naveo je AP.

Vlada SAD je od subote u blokadi pošto nije bilo dogovora o budžetu koji su demokrate uslovljavale dogovorom o zaštiti od deportacije 700.000 imigranata koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima.

Republikanci u Senatu imaju tanku većinu, ali je za glasanje o budžetskim pitanjima potrebna kvalifikovana većina od 60 senatora da bi se izbegla opstrukcija parlamenta. Tada su protiv dogovora o budžetu bila i četiri republikanska senatora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.