U trendu

Dok skoro celom svetu nedostaje oprema, oni ne znaju šta će sa viškom respiratora

Švajcarske vlasti pokušavaju da reše problem viška respiratora i zaštitnih maski koji su nabavljeni u jeku pandemije kovida 19.

Zalihe maski narasle su na dvesta miliona komada, a očekuju se i nove isporuke, rečeno je u švajcarskom Ministarstvu odbrane, prenosi list Zontag cajtung.

List citira vladin štab za borbu protiv kovida 19 u koji ističe da kantonalne vlasti vraćaju centralnoj višak respiratora navodeći kao razlog nedostatak mesta za skladištenje.

Prema tvrdnjama Zontag cajtunga, kantonalne vlasti mogu da prodaju respiratore ili da ih doniraju zemljama u razvoju.

Kako je broj inficiranih rastao ranije tokom godine, vlasti velikog broja država pohrlio je da nabavi zalihe respiratora koji bi im pomogle u lečenju najteže obolelih, podseća list. Svaki košta desetine hiljada dolara.

Ministarstvo odbrane Švajcarske objavilo da je od 900 respiratora isporučenih do 24. juna, 261 uskladišten u vojnoj medicinskoj službi, a 639 razdeljeno kantonima.

Još 300 respiratora treba da stigne do sredine avgusta.

Švajcarska Vlada je zadužila vojnu medicinsku službu za kupovinu opreme kako se pandemija širila.

Zatražila je da parlament odobri više od dve i po milijarde švajcarskih franaka (više od 2,44 milijarde evra) u tu svrhu, a potrošena je približno petina te svote, kaže se u saopštenju ministarstva.

Kupovina zaštitne opreme, medicinskih potrepština i testova još traje, a izveštaj o ukupnoj ceni biće objavljen kada se sve završi, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar