U trendu

Dokumenta: Odluka Milanovića o Glavašu etički neprihvatljiva

ZAGREB – Hrvatska nevladina organizacija Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću ocenila je danas da odluka predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu optuženom za ratne zločine, iako zakonita, nije primerena ni etički prihvatljiva.

„Iako je zakonita, odluka nije primerena, jer su činjenice o počinjenim zločinima sudski utvrđene van razumne sumnje, a veći deo osuđenih već je izdržao kazne“, navodi se saopštenju Dokumente povodom vraćanja odlikovanja Glavašu, optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, prenosi Hina.

Dokumenta podseća da su Milanovićevoj odluci prethodile odluke Ustavnog suda iz 2015. i Vrhovnog suda iz 2016. godine, kojima je pravosnažni postupak sa donetom presudom za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku zbog proceduralne greške vraćen na početak.

Poslednje ročište u ponovljenom postupku protiv optuženog Branimira Glavaša i drugih, koji je počeo 15. juna 2018. godine, održano je u martu 2020.

„Još uvek nije imenovano novo sudsko veće pred kojim će se nastaviti postupak. Zbog izmene sastava veća rasprava će morati da počne iznova i svi će dokazi morati da se ponovo izvedu“, napominju iz Dokumente.

Iznenađeni su time da je Milanovićeva odluka objavljena u Narodnim novinama, „bez dodatnog obraćanja javnosti u kojem se moglo iskazati razumevanje za žrtve ratnih zločina počinjenih u Osijeku i za njihove porodice“.

„Oni čekaju pravdu gotovo trideset godina i zaslužili su objašnjenje razloga za odluku o povratu odlikovanja“, ističu iz hrvatske NVO.

Predsednik Hrvatske i vrhovni zapovednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je doneta 21. maja na predlog Državnog povereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na osnovu dve sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slučajevima “Selotejp” i “Garaža”, u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

Reč je, kako navodi Hina, o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine kojom je ukinuta pravosnažna presuda Glavašu i ostalim okrivljenima, kao i o odluci Vrhovnog suda od 7. juna 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju pa je postupak vraćen na početak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.