najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Donji dom brazilskog parlamenta počeo raspravu o opozivu predsednice

Donji dom brazilskog Kongresa danas je počeo raspravu o opozivu predsednice Dilme Rusef, pošto je prethodno Vrhovni sud zemlje odbacio njen zahtev da se procedura obustavi. 

Presudno glasanje se očekuje u nedelju, kada će se odlučiti da li da če se zahtev za opoziv proslediti višem domu, Senatu, gde se onda održava sudjenje o opozivu. Tokom tog sudjenja, ako se Senat na to odluči predsednik je suspendovan.

Atmosfera u donjem domu je bila naelektrisana na početku sednice, a kritičari Dilme Rusef su se okitili žutim i zelenim trakama i mahali plakatima na kojima piše “Opoziv sada”.

Poslanici koji su za opoziv navode da je administracija predsednice Rusef prekršila fiskalna pravila, zbog navodnog manipulisanja vladinim računima radi prikrivanja deficita. Medjutim mnogi od onih koji se zalažu za smenjivanje predsednice su i sami optuženi za korupciju, što podstiče zagovornike predsednice da ih optuže za licemreje.

Oni koji brane Rusef navode da nije uradila ništa ilegalno i da su slične računovodsene tehnike koristili i prethodni predsednici. Državni tužilac Brazila Hoze Eduardeo Kardoso govorio je u prilog predsednice. Iza njega su njene pristalice držale natpise na kojima piše “opoziv bez zločina je državni udar”.

Grupa za opoziv treba da dobije podršku dve trećine od 513 poslanika u donjem domu, odnosno 342 glasa da bi procedura mogla da se prosledi Senatu za moguće sudjenje. Ako Senat odluči da razmatra to pitanje Rusef će biti primorana da suspenduje svoje dužnosti dok se o tome ne glasa. Senat ima šest meseci za sudjenje.

Ovaj postupak odvija se u zemlji koja je sučena s brojnim problemima, očekuje se da će privredna aktivnost pasti četiri odsto ove godine, zika virus koji izaziva urodjene mane predstavlja zdravstvenu krizu u siromašnim severoistočnim državama a za četiri meseci Brazil treba da bude domaćin letnje Olimpijade.

Vanredna sednica parlamenta sazvana je ubrzo pošto je Vrhovni sud odbio zahtev vlade da poništi proceduru opoziva.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike