U trendu

DPS će tražiti smenu ministra Radulovića

PODGORICA – Opoziciona demokratska partija socijalista DPS najavila je pokretanje interpelacije u Skupštini Crne Gore za razrešenje ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića, zbog toga jer je, kako navode, grubo zloupotrebio službeni položaj upućujući instrukciju ambasadama kako da informišu zemlje domaćine o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Navode da je pismo upućeno dan pre nego što je formirana Komisija Biroa za operativnu komunikaciju Vlade Crne Gore koja tek treba da proveri ponašanje svih aktera i crnogorske policije u događajima na Cetinju.

“Stavljajući Ministarstvo vanjskih poslova u službu širenja opasnih spinova koje lansiraju beogradski tabloidi, ministar Radulović je dužan da odgovori građanima Crne Gore, na osnovu čega je sastavio instrukciju za naše ambasade, i po čijem nalogu. Kako je MVP, pre zvaničnih izveštaja, utvrdilo da je ‘policija delovala profesionalno“ i svu krivicu pripisalo predstavnicima opozicije predstavljajući ih kao ekstremiste”, upitao je poslanik DPS-a Andrija Nikolić i član stranačkog predsedništva.

Pored toga, dodaje, u dokumentu MVP izrečeno je niz netačnih konstatacija, počev od datuma okupljanja na Cetinju, ulozi aktera iz vlasti i opozicije, te više krivotvorenih informacija o ponašanju državnih organa i povodu za intervenciju policije.

Nikolić tvrdi da je tim tzv. „non-pejperom“, Radulović diplomatsko konzularne predstavnike Crne Gore stavio u funkciju falsifikatora činjenica i proizveo značajne posledice po ugled Crne Gore i njenih diplomatskih predstavnika u partnerskim zemljama.

Podgorička Pobjeda prenela je ranije danas da je MVP uputilo diplomatskim predstavništvima Crne Gore instrukcije kako da informišu zemlje domaćine o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra, uoči i na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, u kojem stoji da su predsednik Milo Đukanović i lideri drugih opozicionih stranaka „krivci za incidente na Cetinju“.

U izveštaju se, između ostalog, ocenjuje da je crnogorska policija profesionalno reagovala, a da su demonstranti, koji su bili ohrabreni od predsednika države Mila Đukanovića i poslanika parlamentarne opozicije, inicirali teške incidente – ,,izazvali požare, napali policiju kamenjem i, kako se navodi, navodno ,,molotovljevim koktelom“, a takođe je prijavljena pucnjava“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.