U trendu

Drvar: Akademija u znak sećanja na stradanje Srba u 20. veku

DRVAR – U okviru Dana sećanja, posvećenog stradanju Srba u 20. veku, u Drvaru se održava centralna svečanost „Krajino moja“, kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Akademija je počela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske, a okupljenima se obratio episkop bihaćko-petrovački, otac Sergije, koji je zahvalio predsednicima na podršci i pomoći koju pružaju srpskim opštinama u Federaciji BiH.

On je rekao da je Srbija uvek bila prva misao Srbima sa ovih prostora, a predsedniku Srbije je zahvalio prvi od predstavnika srpskih vlasti došao u Drvar.

Vučić je krajiške Srbe podsetio, kaže, na velikog kralja, potonjeg „kralja srpskog“, Petra Mrkonjića Karađorđevića, koji je u vreme bosansko-hercegovačkog ustanka ostavio udobnost svetskih metropola i došao u te krajeve da im pomone da osvoje slobodu.

Od tada, do danas, kaže Sergije, nijedan državni poglavar matice Srbije nikada nije kročio u Drvar i taj kraj.

„Vasa poseta vise je od ohrabrenja da ostanemo ovde“, rekao je episkop i dodao da će uvek biti zahvalni zbog pomoći i pamtiti one koji su ih hrabrili i pomagali.

„Vas dolazak u slobodarski Drvar je potvrda i nada da nećemo biti ostavljeni od onih čija nam pomoć treba i koja je u stanju da nas održi ovde gde jesmo“, naveo je on obraćajući se Vučiću i Dodiku.

Dodao je i da su Srbi ovde bili meta pre 24 godije, a oni su hteli samo da žive na svojim ognjištima kao dostojanstveni, pravoslavni narod.

„Mi nismo ovde od juce i nismo za juce, naše postojanje je za danas i sutra i vekove koji dolaze. Naše postojanje i volja da ostanemo je poraz oni koji hoće da nas prognaju“, rekao je episkop.

Centralna svečanost održava se na platou ispred Radničkog doma u Drvaru.

„Dan sećanja“ se održava u pomen svim žrtvama, stradalim u ratovima tokom 20. veka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.