U trendu

Državni vrh HR i u Okučanima odvojeno polažu vence

ZAGREB – Hrvatski državni vrh i predstavnici veterana održaće 1. maja komemoraciju u Okučanima, povodom 26. godišnjice od vojno-policijske akcije Bljesak, tokom koje je ubijeno i proterano više stotina, odnosno hiljada srpskih civila među kojima su bile žene i deca.

Dogovor o načinu obeležavanja tog događaja postignut je juče na sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja, kojem su prisustvovali predstavnici predsednika Republike, premijera, predsednika Sabora i ministarstava odbrane, policije, brnitelja i lokalnih vlasti Opštine Okučani.

„Ovogodišnje obeležavanje VRO Bljesak u Okučanima sprovešće se uz sukcesivni dolazak izaslanstava, kao što je to bio slučaj na drugim službenim komemoracijama u poslednje vreme“, navedeno je u saopštenju sa sastanka.

Hrvatski državni vrh je već mesecima u tinjajućem sukobu predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Milanović je prošle godine demonstrativno napustio komemoraciju u Okučanima nakon što se jedan broj veterana pojavio u majicama HOS-a sa utisnutim ustaškim pokličom „za dom spremni“.

Isto je postupio i na komemoraciji ove godine u Zadru, a nedavno u Jasenovcu, revoltiran činjenicom da je premijer Plenković odbio njegov poziv da na tom stratištu polože zajednički venac, Milanović je u izjavi novinarima najavio, kako je rekao, „cirkus“ na komemoraciji u Okučanima.

“Čovek izbegava zajedničko obeležavanje, sad se pripremite na cirkus u Okučanima, tu će biti veselje i radosti”, rekao je tada Milanović.

Vojno-policijsku akciju Bljesak sprovele su hrvatske vojne, paravojne i policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine pod rukovodstvom tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

U toj akciji napadnuta je zapadna Slavonija, koja je bila zona pod zaštitom UN, gde su ubili 283 Srba, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro dece. U akciji je proterano oko 18.000 Srba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.