U trendu

Duterte zabranio vladi da javno govori o Južnokineskom moru

MANILA – Predsednik Filipina Rodrigo Duterte zabranio je svom kabinetu da javno govori o Južnokineskom moru, ali i rekao da naredba ne znači da se zemlja koleba u odbrani svojih suverenih prava.

Njegova odluka usledila je posle višenedeljne kritike Kine od strane filipinskih ministara zbog prisustva na stotinu ribarskih plovila u
Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Filipina (EEZ), podstičući tenzije koje su u suprotnosti sa Duterteovom politikom zbližavanja i nekonfrontacije sa Pekingom, preneo je Rojters.

„Ovo je moja naredba kabinetu i svima…, da se uzdrže od rasprave o Zapadnom filipinskom moru sa bilo kim“ , rekao je Duterte u televizijskom obraćanju.

„Ako razgovaramo, razgovaramo, ali samo među nama“, istakao je on i kasnije pojasnio da njegovo naredenje ne treba tumačiti kao slabost i dodao da pomorske patrole moraju da budu nastavljene.

Peking polaže pravo na gotovo celo Južnokinesko more i ima
izgrađena vojna postrojenja opremljena raketama u spornim područjima, ukljucujući i u isključivoj ekonomskoj zoni Filipina, kao i stalno prisustvo obalske straže i ribarskih brodova.

Vlasti Filipina su pre 10 godina počele da istočni deo Južnog kineskog mora zvanično nazivaju Zapadno filipinsko more.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.