U trendu

Dve agencije EU sele se iz Londona

O budućoj lokaciji dve agencije Evropske unije, čije je trenutno sedište u Londonu, razgovaraće se u sklopu pregovora o Bregzitu, saopštilo je danas britansko odeljenje zaduženo za Bregzit.

Istovremeno, zvaničnici Evropske unije kažu da nema sumnje da će Evropska agencija za lekove (EMA) i Evropska bankarska agencija (EBA) biti preseljene iz Londona, prenosi agencija Rojters.

„Nikakve odluke nisu donete u vezi sa budućom lokacijom Evropske bankarske agencije ili Evropske agencije za lekove, pošto će to pitanje biti razmatrano u sklopu pregovora o Bregzitu“, navodi se u saopštenju britanskog odeljenja za Bregzit.

„U okviru tih pregovora, vlada će razgovarati sa EU i zemljama članicama kako da, u najboljem svetlu, nastave saradnju na poljima bankarstva i regulativa u kontroli lekova, i u najboljem interesu kako Ujedinjenog Kraljevstva tako i EU“, navodi se u saopštenju, i dodaje da ne bilo u redu prejudicirati ishod pregovora.

U Londonu je sedište dve agencije, a EU je prošlog meseca predstavila nacrt o smernicama pregovora o Bregzitu, kojim se poziva da se njihovo sedište prebaci u državu koja ostaje članica EU.

Ipak, zvaničnici iz Brisela poručuju da ne postoji nikakva sumnja u pogledu premeštanja sedišta dve agencija iz Londona.

„Agencije su izgubljene. Ne možete imati i jare i pare“, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik EU.

EBA i EMA zapošljavaju gotovo 1.000 ljudi, od čega su najveći broj Britanci, navodi britanski list „Gardijan“, uz ocenu da će najnovijim potezom EU naneti dvostruko poniženje britanskoj premijerki Terezi Mej, lišavajući Britaniju evropskih agencija u roku od samo nekoliko nedelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.