U trendu

Dvojica napadača se raznela, za trećim izdata poternica (video, foto)

Belgijske vlasti veruju da su se dvojica napadača raznela prilikom današnjeg terorističkog napada na briselskom aerodromu Zaventem, u kom je poginulo najmanje 14 ljudi, dok je treći u bekstvu, saopštio je belgijski državni tužilac, koji smatra da je još rano da se napadi povežu sa napadima u Parizu u novembru prošle godine.

Za trećim napadačem policija je izdala poternicu, prenosi Rojters.

Slika sa sigurnosne kamere pokazuje čoveka sa naočarima i bradicom u svetloj jakni i sa crnim šeširom kako gura kolica na kojima je velika crna torba.

Mediji su ranije jednog od napadača povezali sa Salahom Abdeslamom, ali je tužilac Frederik Van Leuv na zajedničkoj konferenciji za štampu sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom rekao da je isuviše rano da se današnji napadi dovedu u vezu sa napadima u Parizu 13. novembra.

„Previše je rano da se utvrdi veza sa napadima u Parizu,“ rekao je on.

Belgijska policija je u petak uhapsila Salaha Abdeslama, glavnoosumnjičenog za organizovanje napada u francuskoj prestonici u kojima je poginulo 130 ljudi.

Tužilac je rekao da su u ovom trenutku u toku racije širom Belgije.

U više delova zemlje se sprovodi potrga a ispituje se nekoliko svedoka, dodao je on.

U današnjim terorističkim napadima na briselski aerodrom  i metro stanicu u centru grada, poginulo je oko 35, a povređeno 200 ljudi, od kojih su neki u kritičnom stanju. Osumnjičeni su na aerodrom doneli tri bombe od kojih jedna nije eksplodirala već je kasnije uništena.

Napad na aerodromu izveden je oko osam sati ujutro kada su dve snažne eksplozije potrešle glavni hol aerodroma. Treća eksplozija pogodila je voz u metro stanici Malbek u centru grada baš u vreme špica.

Belgijski mediji objavili snimke osumnjičenih

Belgijski mediji objavili su snimke osumničenih za jutrošnje terorističke napade na aerodrom u Briselu, za koju je odgovornost preuzela ekstremna, takozvana Islamska država.

Reč je o snimcima sa sigurnosnih kamera na kojima se nalaze trojica osumnjičenih, prenosi AFP.

U međuvremenu, policija pretražuje stan u Briselu za koji se veruje da je poslužio kao baza trojici terorista, objavio je „Konflikt interest“ na Tviteru.

Na snimcima se vide trojica muškaraca kako guraju kolica sa koferima u zoni za čekiranje na aerodromu. Dvojica imaju tamnu kosu, a jedan nosi šešir.

Prema navodima medija, jedan od njih je Nadžim Lašraui, povezan sa glavnoosumnjičenim za napade u Parizu Salahom Abdeslamom koji je uhapšen u petak u Briselu.

Snimke je prema agenciji Belga objavila belgijska policija.

Belgijsko tužilaštvo saopštilo je danas da je Lašraui identifikovan kao još jedan saučesnik u prošlogodišnjim napadima u Parizu.

„Istraga je pokazala da Sufijan Kajal može da se identifikuje kao Nadžim Lašraui, rođen 18. maja 1991. godine. On je putovao u Siriju u februaru 2013. godine“, navelo je tužilaštvo u saopštenju.

U međuvremenu, policija pretražuje stan u Briselu za koji se veruje da je poslužio kao baza trojici terorista, objavio je „Konflikt interest“ na Tviteru.

U terorističkim napadima na briselski aerodrom Zaventem i metro stanici u centru grada, prema najnovijim informacijama, poginulo je oko 35, a povređeno 200 ljudi, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Napad na aerodromu izveden je oko osam sati ujutro kada su dve snažne eksplozije potrešle glavni hol aerodroma, a belgijski tužilac kaže da je u njima učestvovao bar jedan bombaš samoubica. Treća eksplozija pogodila je voz u metro stanici u kvartu Malebek baš u vreme špica.

Odgovornost za terorističke napade preuzela je takozvana Islamska država.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders izjavio je juče da je više od 30 ljudi učestvovalo je u terorističkim napadima u Parizu prošle godine, iako se u početku pretpostavljalo da ih je desetak.

Glavni osumnjičeni za napade u Parizu Salah Abdeslam uhapšen je u petak u Briselu.

Brisel: U eksploziji povređena dva putnika iz Srbije

U eksploziji na aerodromu u Briselu povređena su dva putnika iz Srbije, koji su kupili karte preko agencije „Džambo travel“, a oni nisu životno ugroženi, preneo je RTS.

U trenutku eksplozije putnici su bili u holu aerodroma.

Direktor agencije „Džambo Travel“ Igor Vranješevic rekao je za RTS da se putnici nalaze u briselskoj bolnici na previjanju.

Očekuje se da putnici sutra iz Brisela doputuju u Beograd.

Evakuisana belgijska nuklearka

Belgijska nuklearka Tianž evakuisana iz bezbednosnih razloga, javlja belgijska VTM pozivajući se na policijske izvore.

„Mere bezbednosti povećane su još posle napada u Parizu. Ali najnoviji napadi sigurno će uvesti i nove mere u belgijske nuklearke. Ne možemo da iznesemo više detalja o njima, ali možemo da potvrdimo da je bezbednost povećana“, kaže portparol belgijske savezne agencije za nuklearnu kontrolu.

RT: Islamska država preuzela odgovornost za napade u Briselu

Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za današnje napade u Briselu, objavila je agencija Amak njuz, koja je povezana sa Islamskom državom, a prenosi „Raša tudej“ pozivajući se na egipatske medije.

U toku su racije u Briselu u okviru istrage nakon niza eksplozija.

U tri eksplozije koje su jutros ođeknule u Briselu poginulo je najmanje 26 osoba, a ranjeno više od 130, javili su belgijski mediji.

Belgijska ministarka zdravlja Magi de Blok izjavila je da je u napadima na aerodromu poginulo 11 osoba, a povređena 81 osoba, prenela je belgijska agencija Belga.

U jutrošnjoj eksploziji na stanici metroa u Briselu poginulo je najmanje 15 osoba, a povređeno ih je 55, rekao je portparol belgijske podzemne železnice Gi Sablon.

Saobraćajni operater STIB na Tviteru je naveo iste podatke, uz napomenu da bi broj žrtava mogao da raste, prenele su agencije.

Evakuisana kraljevska palata u Briselu

Belgijska kraljevska palata u centru Brisela evakuisana je danas nakon eksplozije bombe u blizini jedne od metro stanica i dve eksplozije na aerodromu u kojima je stradalo 26 ljudi, navela je belgijska državna televizija RTBF, a preneo Rojters.

Ova agencija navodi informaciju televizije da su belgijski kralj Filip i kraljica Matilda u šoku, ali nije objašnjeno da li je kraljevski par bio danas u rezidenciji.

Panika u Briselu: Eksplozije na aerodomu uzrokovao bombaš samoubica, 34 poginulo

Brisel su danas potresle najmanje tri eksplozije, jedna na aerodromu, za koju je potvrđeno da je izazvao bombaš samoubica, druga na stanici metroa, u kojima je, kako je zvanično saopšgteno, poginulo 34 osobe. Glavni grad Belgije potpuno je stao, javili su svetski mediji.

Portparol Briselske vatrogasne bigrade Pjer Mejs rekao je da je u dvostrukoj eksploziji na aerodromu poginula 21 osoba, dok je na stanici metroa u Melbeku nastradalo njih 15, prenosi AFP.

„Većina povređenih je evakuisana. Scene su prilično haotične“, rekao je on, napomenuvši da su podaci o žrtavama na aerodromu, gde se sručio plafon, preliminarni.

Belgijski federalni tužilac je u međuvremenu saopštio da je na aerodromu poginulo 13, a povređeno 35 ljudi, dok AFP javlja da je na stanici povređeno najmanje 15 osoba, a belgijski mediji nezvanično pišu da je u eksploziji na toj stanici poginulo 10 osoba.

Inače, kratko nakon eksplozija na terminalu za poletanje aerodroma, u Briselu se dogodila nova eksplozija na stanici metroa Maelbek, blizu Šumana, gde je sedište Evropske unije i njenih institucija.

Saobraćaj u metrou je u prekidu, zatvorene su sve stanice.

Inače, nakon zatvaranja aerodroma, zatvaraju se i sve stanice metroa u sedištu EU, a Belgija je podigla nivo bezbednost na najviši stepen.

Hrvatska radio-televizija javila je da je na aerodromu pronađeno još bombi.

Belgijska agencija prenosi da su pre dvostruke eksplozije ispaljeni hici i da su se čuli povici na arapskom jeziku.

Na evropskim aerodromima pojačavaju se bezbednosne mere nakon tri ekplozije koje su se od jutros dogodile u Briselu, pa je tako londonski aerodrom Getvik pojačao mere bezbednosti, a britanski je premijer Dejvid Kameron zakazao za danas hitan sastanak kabineta, prenela je agencija AFP.

Rojters primećuje da je do jutrošnjeg incidenta došlo četiri dana nakon što je u Briselu uhapšen glavni osumnjičeni za novembarske napade u Parizu Saleh Abdeslam.

U eksplozijama u Briselu ranjen slovenački diplomata

Jedan slovenački diplomata ranjen je u jutrošnim eksplozijama u Briselu, potvrdila je zvanična Ljubljana, ne navodeći detalje ni identitet povređenog, preneli su slovenački mediji.

Inače, vlasti u Briselu su i zvanično jutrošnje napade okarakterisali kao akt terorizma.

Savet Evrope je saopštio da su otkazani svi sastanci predviđeni za danas, a Evropski parlament je podigao nivo bezbednosti na najviši nivo.

Još nema zvanične potvrde o broju poginulih u tri eksplozije koje su se jutros dogodile u Briselu – dve na briselskom aerodromu i jedna na stanici metroa u Evropskom kvartu.

Belgija šalje dodatnih 225 vojnika u Brisel

Belgija će poslati dodatnih 225 vojnika u Brisel nakon tri ekplozije koje su se od jutros dogodile u tom gradu, dve na briselskom aerodromu i jedna na stanici metroa u Evropskom kvartu, preneo je Rojters pozivajući se na belgijsku novinsku agenciju Belga.

Belgijske snage bezbednosti pojačale su bezbednost oko nuklearnih elektrana širom zemlje, preneo je AFP.

Belgijski federalni tužilac potvrdio je da je na briselskom aerodromu poginulo 13, a da je eksploziju uzrokovao bombaš samoubica.

Premijer: Crn dan za Belgiju
Danas je crni dan za Belgiju, izjavio je belgijski premijer Šarl Mišel i izrazio zabrinutost da bi moglo da dođe do novih napada.

„Dogodilo se ono čega smo se plašili“, rekao je Mišel u obraćanju na nacionalnoj televiziji. „Puno je mrtvih i puno je ranjenih, od kojih neki ozbiljno“, naveo je on. On je dodao da su vlasti zabrinute zbog mogućnosti novih napada, prenosi AP. On je rekao da nema informacije o tome da li su napadi u Briselu povezani sa hapšnjem Salaha Abdeslama osumnjičenim za napade u Parizu.

„Suočavamo se sa tragičnim trenutkom. Moramo da ostanemo smireni i pokažemo solidarnost“, rekao je Mišel.

Francuske vlasti pojačale bezbednosne mere

Francuske vlasti pojačale su bezbednosne mere na pariskom aerodromu, nakon tri eksplozije koje su se od jutros godile u Briselu, dve na briselskom aerodromu i jedna na stanici metroa u Evropskom kvartu.

Prema objavljenim fotografijama sa lica mesta na briselskom aerodromu, vidi se crni gusti dim. Za sada nema detalja o ovim eksplozijama, osim različitih informacija o broju poginulih i povređenih, a svetski mediji izveštavaju da u tim delovima grada vlada panika.

Ambasador Srbije: Nivo bezbednosti na nivou četiri

Ambasadorka Srbije u Belgiji Vesna Arsić izjavila je da je nivo bezbednosti u Briselu, nakon eksplozija na aerodromu i u metrou, podignut na nivo četiri, a građane Srbije je pozvala da se za sve informacije obrate ambasadi i da odlože svoje letove.

„Sitaucija još uvek nije potvrđena od zvaničnih organa, a podizanje nivoa bezbednosti na nivo četiri ukazuje da je došlo do promenjenih okolnosti u smislu bezbednosti“, rekla je Arsić u telefonskoj izjavi TV Pink.

Ona je potvrdila da je u jutarnjim časovima došlo do dve eksplozije i da je još jedna eksplotzija bila na izlasku iz metroa blizu Šumana, dela grada u kojem je sedište institucija EU.

„Osim te promene nivoa bezdenosti zvaničnih instrukcija i upustava još uvek nema. Ambasada Srbije u Briselu priprema obaveštenje za naše građane o podizanju nivoa bezbednosti, da oni koji žele da putuju, a ne moraju, pomere let dok ne dobijemo konkretne i zvanične informacije“, rekla je Arsić.

Ona je građanima Srbije poručila da prate obaveštenja i da se mogu obratiti ambasadi za svaku vrstu pomoći.

Otkazan let Er Srbije za Brisel

Let Er Srbije iz Beograda za Brisel, koji je bio planiran u 17.30 je otkazan, saznaje Tanjug u Er Srbiji.

U nacionalnoj aviokompaniji kažu da im je bezbednost putnika na prvom mestu. Putnici koji su danas nameravali da putuju u Brisel, treba da se jave kompaniji za više informacija.

Čizmarov: Veroovatno bez avio letova u naredna 24 sata

Avio saobraćaj na briselskom aerodromu, na kojem je danas došlo do eksplozije, najverovatnije neće biti uspostavljen u naredna 24 sata, procenila je jutros direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Mirjana Čizmarov, koja se nalazi u Briselu.

Čizmarov je, u telefonskom uključenju za TV Pink, nešto posle eksplozija na briselskom aerodromu, rekla da je kompletan terminal uništen i da je tu informaciju dobila od naše ambasade u tom gradu. Tu informaciju potvrđuju amaterski snimci postavljeni na društvenim mrežama. Čizmarov svedoči i da situacija u Briselu, nakon što je jutros došlo do eksplozija u metrou i na aerodromu, nije ni malo prijatna, da su ljudi uspaničeni i pokušavaju na svaki način da se vrate kućama.

„Vanredno je stanje, ljudi su na ulicama. Mi smo u kontaktu sa našom amabasadom, od koje smo dobili informacije da će nam se uskoro javiti šta i kako treba da radimo da bi mogli da se vratimo za Beograd“, rekla je Čizmarov. Ona je napomenula i da je avio i železnički saobraćaj u tom gradu obustavljen.

Zatvorene institucije EU u Briselu

Evropska komisija je nakon više eksplozija na aerodromu i stanici metroa nedaleko od zgrade EK u Briselu savetovala svom osoblju da ne izlaze napolje.

„Institucije EU rade zajedno da osiguraju bezbednost osoblja i prostorija. Molimo vas da ostane kod kuće ili u zgradama“, rekla je komesar EU za budžet Kristalina Georgieva koja je zadužena i za bezbednosna pitanja, na svom Tviter nalogu, prenosi AFP.

(Tanjug)

https://www.youtube.com/watch?v=lUadw6KG4V0

Priključite se diskusiji o terorističkom napadu na Brisel.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.