U trendu

DW:Kada kritika na račun Izraela postaje antisemitizam?

BON – Šezdeset nemačkih intelektualaca poslalo je otvoreno pismo kancelarki Angeli Merkel u kome se žale da se kritike na račun Izraela često prebrzo i nepromišljeno proglašavaju antisemitizmom.

Oni su na taj način izrazili zabrinutost zbog „inflacije objektivno neopravdanog i zakonski neutemeljenog korišćenja pojma antisemitizam“, koji ima za cilj da „suzbije legitimnu kritiku na račun izraelske piše Dojče vele.

Prigovoriti nekome zbog antisemitizma je veoma teška optužba u post-nacionalsocijalističkoj Nemačkoj, piše DW i dodaje da su kontroverze uglavnom vezane za pojedine osobe koje se suočavaju sa optužbama vezanim za antisemitizam, a prigovori oko antisemitizma pre svih jevrejske organizacije, zasnivaju se na tome da je izrečena kritika na račun Izraela mnogo veća od načina na koji se inače kritikuju druge zemlje.

Na drugoj strani su oni koji često kažu da iza optužbi za antisemitizam stoji uticaj iz Izraela, a među tim osobama su i potpisnici otvorenog pisma šefici nemačke vlade.

Oni su povereniku savezne vlade za antisemitizam Feliksu Klajnu prebacili da podržava „desničarsko-populističke izraelske glasove“ i pritom misle na nemačko-persijsko-izraelskog publicistu Arjea Šaruza Šalilkara, ujedno i saradnika izraelske vlade.

Nemačka vlada je, smatraju potpisnici pisma, podržala izdavanje Šalilarove knjige „Novonemački antisemita“ i njegovu turneju na kojoj je promovisao svoju knjigu u kojoj dolazi do zaključka da je u Nemačkoj duboko ukorenjen antisemitizam – i pritom često „zamaskiran“ kao kritika na računa Izraela.

U pismu koje je u međuvremenu usledilo kao reakcija na dopis 60 intelektualaca, brojne jevrejske organizacije, među njima i Centralni savet Jevreja u Nemačkoj, izrazile su solidarnost s Feliksom Klajnom i hvale ga zbog „dosledne borbe protiv svih oblika antisemitizma“.

Postoje definicije koje mogu da pomognu u „raspoznavanju“ antisemitizma u kritikama koje su vezane uz Izrael – takozvani „3-D-Test“ kritiku na račun Izraela kategorizuje kao antisemitizam, ukoliko se tim izjavama demonizuje ili delegitimiše Izrael ili ako se koriste dvostruki standardi.

I Međunarodni savez za sećanje na Holokaust (IHRA) sastavio je definiciju prema kojoj antisemitizam može da cilja i „protiv države Izrael, koja se pritom shvata kao jevrejski kolektiv“, međutim „kritika Izraela ne može se smatrati antisemitizmom ukoliko je ona uporediva s kritikom na račun drugih država“.

Potpisnici otvorenog pisma, poput dugogodišnjeg istraživača antisemitizma Volfganga Benca i Alaide Asman, najveću opasnost vide u desničarskom antisemitizmu.

Šta to znači i koliko je veliki jaz u percepciji, vidi se prilično jasno na primeru pokreta „Bojkot, dezinvesticije i sankcije“ koji je prošle godine nemački Budestag označio kao „delimično atisemitski“.

Istoričar Mihael Volfson upozorio je na olako shvatanje tog pokreta i kaže da BDS na kraju krajeva ima za cilj „kraj Izraela“.

Pristalice BDS širom sveta pozivaju na bojkot izraelske robe i kulturne ponude, kako bi, kako stoji u dokumentu o osnivanju BDS iz 2005, Izrael prisilili da okonča „okupaciju i kolonizaciju kompletne arapske zemlje“.

Jedna studija raznih jevrejskih nevladinih organizacija je 2019. otkrila vezu jačanja BDS-grupa na američkim visokoškolskim kampusima i broja antisemitskih slučajeva, a na drugoj strani, postoje i izraelski glasovi, među njima je i bivši izraelski ambasador u Nemačkoj Šimon Štajn, koji napominju da izraelska vlada premijera Benjamina Netanjahua svaku kritiku na račun okupacije palestinskih područja vrlo brzo označava kao antisemitizam – kako bi što pre „ugušila“ te kritike.“

Kako se navodi, u Nemačkoj se trenutno sve kritičnije gleda na navodno mešanje iz Izraela i sve dok ne postoji konsenzus oko toga koliko je opasna anti-izraelska mržnja prema Jevrejima, odnosno da li je anticionizam jedan oblik antisemitizma, i ubuduće će biti novih otvorenih pisama, kontra-pisama i suprotstavljenih, nepomirljivih strana čija se mišljenja oko tog pitanja razlikuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.