U trendu

DW: Moskva više ne ignoriše Alekseja Navaljnog

MOSKVA – Alekseja Navaljnog su u Kremlju ranije zvali „beznačajnim blogerom“, ali sada je, po svemu sudeći, kako navodi Dojče Vele, postao previše poznat i previše opasan.

On i njegove pristalice planiraju da se bore pred izbore za Dumu konceptom tzv. pametnog glasanja tj. pozivom opozicionim glasačima da biraju uvek one kandidate koji imaju najveće šanse protiv predstavnika vlasti.

Ipak, „pametno glasanje“ neće stvarno promeniti politički sistem u Rusiji i jedva da će ojačati opoziciju, jer, konstatuje u komentaru Dojče Vele, Rusija nema opoziciju.

Tu činjenicu neće promeniti ni povratak Navaljnog i to je, primećuje nemački medij, loša vest ne samo za Putinove protivnike.

DW konstatuje da je Aleksej Navaljni brend: harizmatičan je, neustrašiv, odlučan, poznat daleko van granica svoje domovine i postao je najvažniji opozicioni političar Rusije od kojeg Kremlj zazire, što pokazuje i preterana reakcija vlasti na njegov povratak u Moskvu.

Desetine policijskih autobusa, stotine pripadnika snaga bezbednosti, zabranjen pristup medijima, terminal za međunarodne dolaske na aerodromu Vnukovo, gde je Navaljni trebalo da sleti, izgledao je kao utvrđenje i to je trebalo da bude demonstracija moći države prema nesalomljivom građanskom borcu, navodi DW.

„Zvuči dramatično, ali poslužiće i imidžu Navaljnog, jer ga vlasti konačno više ne tretiraju kao beznačajnog blogera ili berlinskog pacijenta, kako ga je svojevremeno nazivao Dimitrij Peskov, piše DW.

Podseća da je rusko pravosuđe više puta imalo šansu da Navaljnog pošalje u zatvor na duže vreme, ali to se nije dogodilo, navodno po naredbi iz Kremlja, jer bi to bilo previše ukazane pažnje i časti jednom „beznačajnom blogeru“.

To se sada očigledno promenilo jer je Navaljni postao previše poznat i samim tim previše opasan za Vladimira Putina, navodi se u tekstu Dojče Vele.

Kada je nekoliko dana uoči povratka Navaljnog u Moskvu jedna grupa aktivista preko interneta pozvala građane da dođu i pozdrave ga na aerodromu, policija je smesta odreagovala i posetila saradnike Navaljnog i u Moskvi i u Sankt Peterburgu, dok je drugim opozicionarima zaprećeno hapšenjem ukoliko se toga dana pojave na aerodromu.

„Tako je i bilo, jer su na aerodromu Vnukovo hapšeni oni koji su ipak došli, a sve to je dokaz da je Kremlj zasada nadmoćan protivnik“, zaključuje se u tekstu koji je objavio Dojče Vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.