U trendu

DW: Napad ekstremne levice na Teslinu fabriku kod Berlina?

BON – Do sada nepoznata „Grupa Vulkan“ (Vulkangruppe) preuzela je odgovornost za spaljivanje kablova koji u novoj Teslinoj fabrici u Nemačkoj koji, osim gradilišta Tesline fabrike snabdevaju strujom i privatne objekte u obližnjem naselju.

Incident se dogodio u noći između utorka i srede, nekoliko stotina metara od gradilišta nove Tesline fabrike u mestu Grinhajde južno od Berlina, a istragu je preuzeo Pokrajinski ured za zaštitu od kriminala zbog sumnje da se radi o politički motivisanom napadu, piše Dojče vele.

„Tesla nije ni zelen, ni ekološki, ni socijalan. Naša vatra se suprotstavlja lažima o zelenom automobilu“, stoji u pismu u kome se opisuje i kako su spaljeni visokonaponski kablovi.

Predstavnici ekoloških inicijativa kritikovali su paljenje kablova, ali su istovremeno ukazali da su ovakve reakcije mogle biti očekivane.

„Mi smo se pribojavali da će se mnogi osećati isključeni iz demokratskog procesa odlučivanja o dolasku Tesle“, navodi se u saopštenju „Inicijative Grinhajde“.

Kako se navodi, Tesla u novoj fabrici pored Berlina planira da godišnje proizvodi pola miliona automobila Modela „Ipsilon“ (Y), a proizvodnja je trebalo da počne u julu, ali je Ilon Mask odlučio da pored fabrike automobila izgradi i fabriku akumulatora tako da se otvaranje pomerilo za kraj ove godine.

Gradnju fabrike usporavale su i lokalne ekološke inicijative koje su se protivile krčenju jednog dela šume, ali i ukazivale na opasnost po podzemne vode u tom delu nemačke pokrajine Brandenburg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.