U trendu

DW o poseti predsednika Ukrajine Angeli Merkel

BON/BERLIN – Ukrajinski predsednik Volodirim Zelenski boravi danas u poseti nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u Berlinu, što je verovatno poslednji put da će Merkel sresti Zelenskog, piše Dojče vele.

Predsednik Ukrajine je nezadovoljan odnosima Berlina i Kijeva i nada se novom početku u bilateralnim odnosima posle odlaska Angele Merkel.

Raspoloženje pred ovaj susret je, kako ocenjuje DW, loše zbog diplomatskih nesuglasica između Berlina i Kijeva.

Naime, inicijativa Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona za održavanje samita EU-Rusija izazvala je u Kijevu negodovanje, a ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je pozvao na razgovor ambasadore Francuske i Nemačke, da bi im rekao da se radi o “neugodnom i iznenađujućem napadu”.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što predlog nemačke kancelarke nije prošao na samitu EU.

Ukrajinski ambašador u Berlinu je krajem juna bojkotovao jednu komemorativnu manifestaciju koju je otvorio nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, a Kijev je takođe pre nekoliko meseci kritikovao Štajnmajerovo zalaganje za kontroverzni gasovod Severni tok 2.

Kijev se oštro protivi gradnji tog gasovoda, jer bi zaobišao Ukrajinu i tako je lišio tranzitnih prihoda, a tu je i strah od ruske vojne eskalacije.

DW navodi i da odnosi Angele Merkel i Zelenskog, na ličnom nivou, nisu tako dobri kao što je bio kancelarkin odnos sa prethodnikom Zelenskog, Petrom Porošenkom, jer za vreme predsedničkih izbora u Ukrajini, Merkel nije htela da primi kandidata Zelenskog, dok ga je Makron primio.

Nejasno je da li u tome neku ulogu ima razgovor Zelenskog sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom iz jula 2019. godine koji je dospeo u javnost, a u kojem Zelenski optužuje Merkel i Makrona da premalo čine za Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.