U trendu

DW: Od juna jeftiniji gradski i železnički prevoz u Nemačkoj

Od početka juna u Nemačkoj će svi za samo devet evra mesečno moći da koriste sve gradske autobuse, tramvaje, metro, prigradske šinobuse ili regionalne vozove.

Dakle, za ta tri meseca putnici će ukupno platiti 27 evra, što je pola najjeftinije mesečne karte za gradski saobraćaj u Berlinu, a karta će se zvati „Devet za 90“.

Ovako nemačka Vlada reaguje na rusku invaziju u Ukrajini, koja je ionako visoke cene energenata dodatno povećala, piše Dojče vele (DW).

„Svako ko koristi javna sredstva prevoza daje veliki doprinos nastojanju da se naša zemlja učini nezavisnom od ruskih energenata i da napreduje na putu do klimatske neutralnosti“, rekao je nedavno nemački ministar saobraćaja Folker Vising iz redova Liberala.

Cilj je, piše DW, da se ljudima olakša put do posla i nazad, ali koncept je mnogo širi. Ko ima vremena i nije mu teško da preseda, može ovom kartom da proputuje celu Nemačku, pa i da poseti neka prekogranična mesta.

Regionalnim vozovima u Nemačkoj na posao dnevno ide čak 13 miliona ljudi. Oni se stalno žale na prepune vozove koji kasne ili čak ne dolaze. Nemačke železnice tvrde da je uzrok u radovima na šinama koji će dugoročno poboljšati uslove putovanja.

Ne zna se kako će se ova ponuda odraziti na potražnju. U jednoj anketi 44 odsto ispitanika kaže da će verovatno ili u svakom slučaju iskoristiti tu mogućnost. U gradovima je takvih odgovora 60 odsto, a na selu 40 odsto.

Mnogi misle da će ova ponuda ostati skoro bez posledica na seoske regione, gde su ljudi upućeni na automobil, a ponuda javnog prevoza oskudnija nego u gradovima. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar