U trendu

DW: U Nemackoj 53 stranke mogu na izbore

BON/BERLIN – Na izborima za donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag, koji se održavaju krajem septembra, mogu da učestvuju 53 stranke, piše Dojče vele.

Tu spadaju takozvane etablirane stranke zastupljene u Bundestagu i Slobodni birači, kao i 44 male stranke koje trenutno nisu ni u jednom parlamentu u Nemačkoj.

Dve stranke ekstremne desnice “Treći put” i stranka NPD su, takođe, dobile dozvolu za učešće na izborima, što je naišlo na ogorčenje javnosti, a odobreno je i učešće “Piratske partije”, EDP-a, “Sivih” ili “Marksističko-lenjinističke stranke Nemačke (MLPD).

Na listićima će biti “Stranka za promene, vegetarijanci i vegani“, „Partija pravde“, “Savez C – Hrišćani za Nemačku”, “Evropska ljubavna partija“, kao i “Baštenska partija“ i “Ostali“.

Do 21. juna Odboru za savezne izbore stigli su zahtevi 87 manjih stranaka i političkih udruženja da budu priznate za učešće na izborima.

Nemačka komunistička stranka (DKP) nije dobila dozvolu jer je, kako je saopšteno, predala prekasno poslednja četiri finansijska izveštaja, a odobrenje nije dobila ni stranka desnog spektra “Republikanci”.

Neetabliranim strankama je ove godine zbog pandemije ipak malo olakšano kandidovanje za izbore, pošto je broj potpisa potrebnih za podnošenje prijave smanjen na četvrtinu do sada potrebnih – na 500 potpisa na listama saveznih pokrajina, a za okruge – 50, navodi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.