U trendu

Džaferi: Stranke da približe stavove o zakonu o tužilaštvu

SKOPLJE – Predsednik Sobranja Severne Makedonije Talat Džaferi pozvao je političke stranke u toj zemlji da približe svoje stavove oko usvajanja novog Zakona o javnom tužilaštvu nakon što je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji rekao da će „i od donošenja tog zakona zavisiti određivanje datuma za početak pregovora sa EU“.

Varhelji je tokom jučerašnje posete Skoplju poručio političkim funkcionerima u toj zemlji da se nada da će Severna Makedonija dobiti zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa EU, ali da je od velikog značaja u tom procesu usvajanje Zakona o javnom tužilaštvu.

Kasnije je i francuski ambasador u Skoplju Kristijan Timonie poslao jasnu poruku da je potrebno da se usvoji taj zakon i da se mnogo toga uradi kako bi se usvojila pozitivna odluka u EU o početku pregovora sa Severnom Makedonijom.

Vlast i opozicija u toj zemlji više od šest meseci ne uspevaju da se dogovore oko usvajanja novog Zakona o javnom tužilaštvu, a makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov takođe je danas izjavio da će stav opozicije po ovom pitanju pokazati koliko je ona zainteresovana za evropske integracije.

Severna Makedonija u oktobru prošle godine je očekivala datum za početak pristupnih pregovora sa EU, međutim evropski lideri su tu odluku odložili.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.