U trendu

Džaferović: Izjava Orbana sramna i bezobrazna

SARAJEVO – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je izjavu iz Kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, da „integracija dva miliona muslimana predstavlja izazov za Evropsku uniju“ nazvao „sramnom i bezobraznom“.

Džaferović je, prenosi Fena, rekao da smatra da su pravi izazovi za Evropsku uniju „radikalne, ksenofobne, rasističke politike čiji se zagovornici javljaju ovih dana“ i da, kako kaže, Evropske unije nema ako takve politike budu imale budućnost.

“Nije za EU izazov kako integrisati dva miliona muslimana, jer smo mi autohton evropski narod koji oduvek živi ovde i mi smo Evropljani”, navveo je Džaferović.

Tvrdi da su Bošnjaci štitili univerzalne civilizacijske vrednosti i onda kada im je u istoriji bilo najteže, u, kako navodi, v“remenu odbrane BiH od agresije“.

Smatra da EU treba graditi na jedinstvu različitosti, na zaštiti individualnih ljudskih sloboda i prava i na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

“I mi u takvu EU verujemo i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika koja se juče javila s tim sramnim porukama”, zaključio je Džaferović u izjavi za sarajevsku Hajat tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.