U trendu

Dzaferović: SRB nije kredibilna da presuđuje građanima BiH

SARAJEVO – Bošnjački član i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović ocenio je da današnja presuda Višeg suda u Beogradu bivšem pripadniku tzv. Armije RBiH Huseinu Mujanoviću predstavlja nastavak progona države Srbije nad građanima BiH, što, kako je naveo, neće proći bez posledica.

Džaferović je, kako prenosi Fena, rekao da je Srbija u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde presuđena da je učestvovala u međunarodnom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine i da, kako je naveo, „kao država agresor nema kredibilitet da proceusira građane Bosne i Hercegovine“.

Iznoseći ovu tvrdnju Džaferović se pozvao na sudove u Londonu i Beču u slučajevima Jovana Divjaka i Ejupa Ganića kada su, kako kaže, „jasno rekli da se pred pravosudnim organima Srbije ne može očekivati objektivan proces“.

Dovodeću u sumnju krivicu Mujanovića, Džaferović kaže da „ako postoji osnova“ mogao mu je suditi samo Sud BiH.

„Pošto je Srbija sve vreme to odbijala, ova presuda suda u Beogradu nije ništa drugo nego politički motivisan progon“, naveo je Džaferović.

Džaferović je za ovu presudu rekao da je licemerna s obzirom na to da su, kako je kazao, zvaničnici Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, najavljivali da će okončati ovu praksu.

„Sasvim je jasno da je cilj države Srbije da putem svog represivnog aparata zastrašuje i politički progoni državljane Bosne i Hercegovine, što ne može ostati bez posledica na odnose između dve države“, naveo je bošnjački član Predsedništva BiH.

Najavio je da BiH institucije komunicijarati sa institucijama Evropske unije o tome da Srbija, kao kandidat za EU, pruža zaštitu osuđenim ratnim zločincima.

Kao primere je naveo Novaka Đukića, odugvlačenje u suđenju za ubistvo 1.300 Bošnjaka u Kravici i pruža zaštitu od suđenja visokim oficirima pri Glavnom štabu VRS-a Svetozaru Kosoriću, Radoslavu Jankoviću, Milomiru Savčiću i Brani Pećancu koji se, kako tvrdi, terete za genocid u Srebrenici.

Srbija, prema njegovim rečima, time najbolje pokazuje kontinuitet svojih namera prema BiH i bošnjačkom narodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.