U trendu

Dzaferovic: Unutrasnjim pitanjima BiH, baviće se sama BiH

BRDO KOD KRANJA – Predsedavajući Predsedništva BiH Šafik Džaferović izjavio je danas da Proces Brdo – Brioni nije platforma u okviru koje se države regiona bave unutrašnjih pitanjima bilo koje od njih, dodajući da će se unutrašnjim stvarima BiH baviti isključivo sama Bosna i Hercegovina, zbog čega danas na Samitu na Brdu kod Kranja nije ni usvojena nikakva deklaracija.

Džaferović je novinarima posle Samita rekao da je sastanak bio uspešan, jer su usvojeni zaključci, kojima se traži od Evropske unije da prijem svih država Zapadnog Balkana posmatra kao geostrateško i geopolitičko, a ne kao administrativno pitanje, kao i da se podstiče evropska perspektiva i nastavak daljeg procesa ispunjavanja uslova, kako bi sve države što pre postale članice Unije.

„Za BiH se traži hitna dodela kandidatskog statusa“, rekao je Džaferović i dodao da je usvojena preporuka da se ukinu vize za tzv. Kosovo, kao i da EU pruži podršku državama Zapadnog Balkana u rešavanju nadolazeće energetske krize.

Takođe, usvojen je i zaključak da se sva otvorena pitanja u regionu rešavaju razgovorom i dijalogom.

„Zadovoljan sam zaključcimam jer smo se bavili zajedničkim stvarima, koje su od interesa za sve nas koji ovde živimo. Nismo se bavili unutrašnjim pitanjima bilo koje države, što i nije zadatak ova inicijative“, rekao je Džaferović.

Na pitanje zašto nije usvojena zajednička deklaracija, odgovorio je da nikakva deklaracija nije ni bila na dnevnom redu, niti razmatrana, niti usvojena, jer je u prepremama za Samit, ocenjeno da nema konsenzusa oko teksta koji je poslat svim učesnicima.

„Važno je ono što je na Samitu danas urađeno, ali nema tajne, ja sam jedan od onih koji smatra da ovaj formart ne može da se bavi unutrašnjim pitanjima bilo koje države ponaosob“, rekao je Džaferović.

Na pitanje da li to znači da za njega nije sporna rečenica iz nacrta deklaracije „legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH ključno je za stabilnost države“, kaže da je to bilo u pripremi i „naravno da je sporno, zbog čega nije ni prihvaćeno“.

„To je upravo unutrašnje pitanje BiH i niko se neće baviti unutašnjim pitanjem BiH, do same BiH“, naglasio je Džaferović.

Na pitanje da li će doći vreme kada će Hrvati u BiH birati hrvatskog člana Predsedništva BiH, orgovorio je da će građani Bosne i Hercegovine birati članove Predsedništva, kako propisuje Ustav BiH, Bošnjaka, Hrvata i Srbina.

„Ne idu narodi na izbore, nego građani. Obaveza BiH je da implementira odluke Evropskog suda za ljudska prava i pitanje koje ste postaili nije pitanje. Mi imamo veliko pitanje u BiH, kako da građanima koji nisu te tri nacionalnosti, a ima ih puno, omogućimo da imaju pristup, da budu birani u Predsedništvo i Dom naroda“, rekao je Džaferović.

Na pitanje u vezi sa Kosovom, Džaferović je ponovio da je stav BiH da se pitanje priznanja KiM može postići jedino konsenzuzom, kojeg sada nema, i da je on dužan da iznese taj stav, bez obzira šta lično misli.

Dodao je da je „suludo“ da BiH i Kosovo, iako ga Sarajevo ne priznanje, imaju rigidan režim kretanja ljudi, robe kapitala i usluga, te da bi bilo u interesu privrede i građana da taj odnos bude „labaviji“, navodeći da o tome u ovom trenutku nema konsenzusa, ali da veruje da će do njega dođe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.