U trendu

Džihadisti slave Trampa: Njegova mržnja prema muslimanima nam olakšava posao

Od Avganistana do Alžira džihadisti planiraju da iskoriste pobedu Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima kao propagandu za privlačenje novih boraca u svoje redove. Talibani su  rekli da će Trampovi komentari protiv muslimana, koje je izrekao tokom svoje kampanje, biti odlično iskorišćeni za prihvatanje mladih na Zapadu. Novoizabrani predsednik u jednom trenutku je izjavio da Sjedinjene Države treba potpuno zatvoriti za sve muslimane.

„Taj čovek je pravi manijak. Njegova apsolutna mržnja prema muslimanima će nam olakšati posao jer sada možemo da regrutujemo na hiljade ljudi“, rekao je za Rojters Abu Omar Horasani, jedan od glavnih vođa IS-a u Avganistanu.

Tramp je oštro govorio protiv militantnih grupa tokom predizborne kampanje i obećao da će poraziti „radikalni islamski terorizam kao što smo pobedili Hladni rat“.

Novoizabrani predsednik kasnije je ublažio svoj poziv na potpunu zabranu ulaska muslimana u zemlju rekavši da će privremeno suspendovati useljavanje iz zemalja koje imaju „istoriju izvoza terorizma“. Međutim, nije izneo više detalja o svojim planovima borbe protiv različitih radikalnih grupa, uključujući IS, talibane i Al Kaidu, koje predstavljaju široki spektar političkih stajališta.

„On ne pravi razliku između ekstremističkih i umerenih islamističkih trendova i ne vidi činjenicu da će njegov ekstremizam proizvesti drugi ekstremizam“, rekao je irački borac Mokatda al-Sadr.

Čak ako Trump i ublaži svoje protiv -muslimanske izjave kada u januaru preuzme dužnost, analitičari smatraju da su njegove izjave tokom kampanje bile dovoljne za rasplamsavanje propagande militanata.

„Militanti će i dalje koristiti te izjave“, rekao je Metju Henman, zaposleni u Centru za terorizam i pobune.

„Ključna stvar za privlačenje mladih u gruše džihadista, od čega zavise militantne grupe, posebno IS i Al Kaida, je uveriti muslimane u zapadnom svetu da ih Zapad mrzi i da ih nikada neće prihvatiti kao deo svog društva.“

Jedan talibanski vođa u Avganistanu rekao je da talibani prate i beleže sve Trampove govore i izjave protiv muslimana.

„Ako učini ono na šta je upozorio u svojoj izbornoj kampanji, siguran sam da će to isprovocirati muslimansku zajednicu širom sveta i džihadističke organizacije to mogu da iskoriste“, rekao je on.

Ubrzo nakon Trampove pobede, nekoliko džihadističkih simpatizera odmah je krenulo sa objavama na društvenim mrežama.

„Pobeda psa Trampa na američkim izborima je zlatni rudnik za muslimane, a ne prepreka, ako će znati to da iskoriste“, objavio je jedan od pristalica IS-a.

„Čestitke muslimanima zbog pobede nevernika Trampa. Njegove glupe izjave nam koriste“, napisao je drugi simpatizer te radikalne džihadističke grupe, prenose strani mediji.

1 komentar
  1. Vera

    to je samo pokazatelj koliko su zaostali….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike