U trendu

Džonson: Ako poslanici glasaju protiv vlade, idemo na izbore

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson jasno je stavio do znanja da ako poslanici odluče da večeras glasaju protiv njegove vlade, onda bi Britanci trebalo da na izborima odluče ko će pregovarati sa Evropskom unijom, izjavio je njegov portparol.

Rojters navodi da se očekuje da će poslanici kasnije danas glasati o planu da parlament dobije još vremena da bi se usvojio zakon koji bi primorao Džonsona da traži odlaganje Bregzita, predviđeno za 31. oktobar, sa ili bez sporazuma sa EU.

„Premijer je bio veoma jasan… ako poslanici večeras glasaju da odbace pregovaračku poziciju Velike Britanije, da predaju vlast opoziciji, onda je naredni logičan korak ovog premijera nešto što on ne želi… izbori“, rekao je Džonsonov portaprol.

On je upozorio konzervativce koji budu glasali protiv vlade ili budu uzdržani, da će biti izbačeni iz poslaničke grupe te stranke u parlamentu.

Džonson je prethodno danas rekao da ne želi da raspiše vanredne izbore i ponovo poručio parlamentarcima da, kako bi izbegli takav ishod, treba da glasaju protiv poteza usmerenog na zaustavljanje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora.

„Ne želim izbore, mi ne želimo izbore… mi želimo da posao bude urađen i najbolji način da se to uradi jeste da večeras podržite vladu“, rekao je Džonson u parlamentu.

On je kazao da će se sledećeg ponedeljka sastati sa irskim premijerom Leom Varadkarom u Dablinu u sklopu napora da postigne sporazum o napuštanju Evropske unije.

Govoreći na burnoj sednici parlamenta tokom koje su mu se pojedini poslanici rugali dok je govorio, Džonson je izjavio da napreduje u pregovorima sa EU o promeni sporazuma o kome je pregovarala njegova prethodnica Tereza Mej.

Tvrdeći da ima drugih načina da se izbegne povratak na tvrdu granicu između britanske provincije Severne Irske i članice EU Republike Irske, Džonson je rekao poslanicima: „Mi ćemo, takođe, o tome uskoro razgovarati sa EU, a ja ću o tome razgovarati sa Leom Varadkarom kad ga vidim u Dablinu u ponedeljak“.

Džonson je danas izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar