U trendu

DŽonson: Britanija da učini više u borbi protiv rasizma

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je danas da je izveštaj o rasnoj nejednakosti izrađen po nalogu vlade i sa zaključkom da nema institucionalnog rasizma u Britaniji, bio podsticajan, ali da više mora biti urađeno na rešavanju ovog problema.

„Ne želim da kažem da će se vlada složiti sa apsolutno svime u njemu, ali sadrži neke originalne i stimulišuće zaključke, i mislim da ljudi moraju da ga pročitaju i da razmisle“, rekao je DŽonson povodom izveštaja koji je juče objavila britanska Komisija za rasne i etničke nejednakosti, a prenosi agencija Rojters.

DŽonson je ukazao da postoje vrlo ozbiljna pitanja sa kojima britansko društvo mora da se suoči, kao što je rasizam.

„Moramo da učinimo više kako bismo to popravili i moramo da shvatimo ozbiljnost problema“, rekao je DŽonson.

Izradu izveštaja britanske Komisije za rasne i etničke nejednakosti naložila je vlada premijera DŽonsona, nakon velikih protesta pokreta „Black Lives Matter“ (Životi crnaca vrede) prošlog leta zbog smrti Afroamerikanca DŽordža Flojda u policijskom pritvoru u SAD.

Rojters podseća da je specijalni savetnik britanskog premijera za civilno društvo i zajednice Semjuel Kasumu podneo danas ostavku, dan nakon što je objavljen izveštaj o rasnim neslaganjima u Velikoj Britaniji u kome je zaključeno da zemlja nema sistemski problem sa rasizmom.

Kasumu, inače crne puti, napustiće tu poziciju narednog meseca, a iz Džonsonovog kabineta saopštili su da je on to planirao da uradi mesecima unazad, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.