U trendu

Džonson: Izlazak iz EU bez dogovora bi bio „potpuno u redu“

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson ocenio je da bi bilo „potpuno u redu“ ukoliko bi Velika Britanija napustila Evropsku uniju bez dogovora o Bregzitu.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo „apokaliptično“ ukoliko bi britanska premijerka Tereza Mej morala da napusti pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU „praznih ruku“ jer bi, naglasio je, britanska ekonomija nastavila da napreduje.

Bivši konzervativni britanski ministar lord Majkl Hezeltajn odbacio je kao „glupost“ Džonsonovu tvrdnju, dok šef Konfederacije britanske industrije smatra da bi bilo „veoma loše za posao“ kada dogovor ne bi bio postignut.

Povodom izveštaja u kojem se upozorava da bi izlazak Britanije iz EU bez postignutog dogovora vodio ka „destruktivnom ishodu“ što bi izazvalo štetne posledice po obe strane, Džonson je za televiziju Peston ocenio da je to „previše pesimistično“.

„Mislim da posedujemo sve izglede da postignemo veoma dobar dogovor u periodu od sada do kraja pregovaračkog procesa 2019“, poručio je Džonson.

On je naglasio da je postizanje dogovora „veoma verovatan“ ishod pregovora i istakao da Velika Britanije ima snažnu ekonomiju i samouveren pregovarački tim, preneo je britanski Telegraf.

Britanski ministar za međunarodnu trgovinu Lajam Foks prvobitno se saglasio sa svojim kolegom navodeći da „svakako ne vi bio kraj sveta ukoliko ne bi bilo dogovora“.

On je, međutim, kasnije rekao da bi bilo loše ukoliko ne bi postojao dogovor, ne samo za, naglasio je, Veliku Britaniju već za celu Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.