U trendu

DŽonson porucio Francuskoj „da se sabere“

VAŠINGTON – Britanski premijer Boris DŽonson poručio je danas Francuskoj da se sabere i da svojim saveznicima SAD i Australiji omogući predah u sporu oko trilateralnog sporazuma o nuklearnim podmornicama.

Novo partnerstvo između Velike Britanije, SAD i Australije objavljeno je prošle nedelje i Australiji će omogućiti pristup tehnologiji podmornica na nuklearni pogon, podseha agencija Rojters.

Francuska je optužila američkog predsednika DŽozefa Bajdena da joj je zabio nož u leđa i da se poneo isto kao njegov prethodnik Donald Tramp nakon što je Pariz isključen iz ugovora o snabdevanju Australije konvencionalnim podmornicama.

Sa druge strane, Pariz je opozvao ambasadore iz Sjedinjenih Država i Australije.

„Samo mislim da je vreme da neki od naših najdražih prijatelja širom sveta ‘prenez un grip’ o svemu ovome, ‘donnez-moi un break’, jer je ovo u osnovi veliki korak napred za globalnu bezbednost“, rekao je DŽonson novinarima u Vašingtonu.

Britanski premijer je bukvalno preveo engleske fraze na francuski jezik „sabrati se“ i „dati predah“, pojašnjava Rojters.

Džonson je u Vašington, na susret sa Bajdenom u Beloj kući, doputovao vozom iz Njujorka, gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.