U trendu

Džonson: Raketne probe Severne Koreje zabrinjavajuća provokacija

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson osudio je danas najnovije raketne probe Severne Koreje, ističući da takvo provokativno delovanje predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti.

Britanija snažno osuđuje najnovije raketne probe Severne Koreje, naveo je Džonson u saopštenju postavljenom na vladinom sajtu, preneo je Rojters.

On je dodao da Britanija, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija radi na ovom pitanju sa međunarodnim partnerima.

I Francuska i Rusija osudile su danas najnovije raketne probe Severne Koreje, a u saopštenju ministarstva inostranih poslova navodeno je da će Pariz konsultovati članice Saveta bezbednosti u vezi s tim pitanjem.

Uz izražavanje zabrinutosti, Rusija je pozvala sve strane da pokažu uzdržanost.

„Naravno da smo veoma zabrinuti. Ove akcije vode ka daljoj eskalaciji tenzija u regionu. U toj situaciji Moskva poziva sve strane da se uzdrže. Rusija će nastaviti da razmenjuje mišljenja sa svim zainteresovanim stranama“, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Severna Koreja jutros je lansirala četiri balističke rakete od kojih su tri pale u japansko more, 300 kilometara od japanske obale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.