U trendu

Džonson sa liderima EU na marginama samita G7 o protokolu

LONDON – Britanija je danas pozvala Evropsku uniju da odustane od spora sa Londonom zbog trgovinskih aranžmana nakon Bregzita u Severnoj Irskoj.

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab pozvao je EU da zauzme pragmatičniji pristup pitanju Severne Irske, a Boris Džonson je danas vodio razgovore sa ključnim liderima u Uniji, jer je spor oko protokola Severna Irska zapretio da u drugi plan stavi domaćinstvo Britanije Samitu G7, prenosi BBC.

Premijer se danas sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na marginama skupa u Kornvalu, nakon što je Dauning Strit nagovestio da je Velika Britanija spremna da jednostrano odloži punu primenu Severnoirskog protokola.

Prema tom protokolu, koji je stupio na snagu 1. januara, kada je Velika Britanija napustila EU, ova britanska provincija i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Severnu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije, a London tvrdi da je protokol neodrživ u svom sadašnjem obliku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.