U trendu

Džonson: Zagari Ratklif ne treba uopšte da bude u zatvoru

TEHERAN – Britansko-iranski humanitarna radnica Nazanin Zagari-Ratklif ne bi trebalo uopšte da bude u zatvoru u Iranu, izjavio je danas premijer Boris Džonson nakon što ju je Iranski revolucionarni sud osudio na novu zatvorsku kaznu.

„Mislim da uopšte nije pravično da Nazanin bude osuđena na još neko vreme u zatvoru“, rekao je Džonson novinarima.

Dodao je da Britanija sarađuje sa Sjedinjenim Državama na pitanju zatvorenih dvojnih državljana u Iranu, prenosi Rojters.

Iranski revolucionarni sud osudio je humanitarnu radnicu Zagari-Ratklif na jednogodišnju zatvorsku kaznu i zabranio joj napuštanje zemlje na godinu dana, izjavio je danas njen advokat Hožat Kermani.

„Nazanin Zagari osuđena je pod optužbom za propagandu protiv Islamske Republike“, rekao je Kermani za veb stranicu Emtedad, prenosi Rojters.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab takođe je kritikovao odluku iranskih vlasti.

„Ovo je potpuno nehumana i potpuno neopravdana odluka. I dalje pozivamo Iran da odmah pusti Nazanin kako bi mogla da se vrati svojoj porodici u Velikoj Britaniji“, poručio je.

Zagari-Ratklif, menadžerka projekta u dobrotvornoj organizaciji Fondacije Tomson Rojters, uhapšena je na aerodromu u Teheranu u aprilu 2016. godine i kasnije osuđena za zaveru za svrgavanje svešteničkog establišmenta.

Oslobođena je iz kućnog pritvora prošlog meseca na kraju petogodišnje kazne, ali joj je odmah naloženo da se vrati na sud zbog novih optužbi o propagandi.

Kermani je rekao da će se na novu kaznu žaliti u roku od 21 dana prema iranskom zakonu.

Njena porodica i fondacija, dobrotvorna organizacija koja posluje nezavisno od medijske kuće Tomson Rojters i njene filijale za vesti Rojters, negiraju optužbe.

Zagari-Ratklif je provela četiri godine u zatvoru pre nego što je puštena u kućni pritvor u martu 2020. godine tokom pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.