U trendu

EANA: Izrael da prestane da napada kancelarije medije

BRISEL – Evropska asocijacija novinskih agencija (EANA) danas je, povodom izraelskog napada na zgradu u Gazi, gde su bile kancelarije američke agencije Asošijejted pres i još nekih medija, apelovala na Izrael da prekine napade na medije.

„Izražavamo šok i zabrinutost povodom izraelskog raketiranja zgrade u Gazi, u kojoj su se nalazile kancelarije AP-a i još nekih medija. Iako su novinari bili upozoreni da bi njihova zgrada mogla da bude meta, jasno je da je napad izazvao ogromne smetnje prilikom izveštavanja sa terena“, navodi se u saopštenju.

EANA dodaje da novinari imaju osnovno pravo da izveštavaju o strašnim događajima koji se trenutno odvijaju u Izraelu i Gazi, i da predstavnici medija ne bi smeli ni na koji način da budu povređeni.

„Ukoliko novinari ne mogu da rade posao bez straha, onda će činjenice ostasti u mraku, a to će biti gubitak za ceo svet. Novinari imaju osnovno pravo da izveštavaju, a javnost da se informiše na pravi način. Napad na kancelarije AP-a su napad na pravo da svet bude obavešten o najnovijim informacijama sa terena, koje šalju novinari agencija. Apelujemo na Izrael da prekine da napada kancelarije medija i naglašavamo da je od velikog značaja slobodno izveštavanja iz zona konflikata. Nadamo se da novinari i njihove porodice nikada više neće proći kroz ovo“, piše u saopštenju.

Premijer Izraela Benjanim Netanijahu izjavio je ranije danas da se u visokoj zgradi u Gazi, u kojoj su se nalazile kancelarije AP-a i drugih medija, a koju je izraelska vojska raketirala i srušila u subotu, nalazio obaveštajni štab palestinske „terorističke“ grupe.

„Tamo je bio obaveštajni štab palestinske terorističke organizacije, odakle su se organizovali teroristički napadi na izraelske civile, tako da je to bila sasvim legitimna meta“, rekao je Netanijahu za američki Si-Bi-Es.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.