U trendu

Egipat: Postojali bezbednosni propusti na aerodromu

Zvaničnici na aerodromu u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik ocenili su da su na tom aerodromu dugo postojali bezbednosni propusti, uključujući ključni uređaj za pregled prtljaga koji često ne funkcioniše i nemarnu proveru pred ulazak putnika u avion.

Bezbednost na aerodromima u Egiptu postala je glavna briga u jeku istrage o ruskom avionu koji se srušio 31. oktobra sa 224 putnika i članova posade, 23 minuta pošto je poleteo sa aerodroma u Šarm el Šeiku.

Bezbednosni zvaničnici na aerodromu u Šarm el Šeiku, govoreći pod uslovom anonimnosti, jer nisu bili ovlašćeni da daju izjave, kazali su da su obavestili svoje nadređene o kvaru na uređaju, ali da on nije zamenjen.

Jedan od zvaničnika istakao je i da slabo plaćeni policajci na aerodromu uzimaju mito, dodajući da je više puta video da su „propustili torbu punu droge ili oružja za 10 evra ili tako nešto“.

Egipatski zvaničnici saopštili su u subotu da je pokrenuta istraga svih radnika na aerodromu u Šarm el Šeiku koji su imali neke veze sa srušenim ruskim avionom.

Rusija i Velika Britanija i danas nastavljaju da vraćaju turiste iz Šarm el Šeika, preneo je AFP.

Britanska vlada i neimenovani američki zvaničnici izjavili su da postoje informacije koje ukazuju da je eksplozija bombe bila uzrok pada aviona, dok Rusija i Egipat smatraju da još nema definitivnog zaključka o tome šta je izazvalo nesreću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.