U trendu

Egipat: SAD najavile plan za smanjenje emisije CO2

ŠARM EL ŠEIK – Američki izaslanik za klimatska pitanja Džon Keri najavio je danas na samitu COP 27 u Šarm el Šeiku plan za smanjenje emisije ugljen dioksida koji će omogućiti zemljama u razvoju da ubrzaju period tranzicije u napuštanju fosilnih goriva.

Keri je naveo da je reč o energetskom akceleratoru koji je će imati ulogu katalizatora i čija će primena biti finansirana privatnim kapitalom da bi se ubrzala tranzicija napuštanja fosilnih goriva u zemljama u razvoju, preneo je Rojters.

SAD će razviti taj program u saradnji sa Fondacijom Bezos Earth i Rokfeler fondacijom i sredstavima iz javnog i privatnog sektora, a trebalo bi da postane operativan 2030, najkasnije 2035. godine, rekao je Keri.

Prema njegovim rečima, Čile i Nigerija su već pokazali interesovanje za taj program, a Banka SAD, Majkrosoft i Pepsiko su zatražili informacije o programu.

Keri je istakao da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš podržao američki plan za smanjenje emisije ugljen dioksida tokom njihovog susreta ranije danas u okviru klimatskog samita u Egiptu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar