EK: Čekamo zvaničan zahtev i razlolge za odlaganje Bregzita

SPR:EU-UK-BREGZIT
EK: Čekamo zvaničan zahtev i obrazloženje Londona o odlaganju Bregzita
BRISEL, 5. septembra ( Tanjug) – EU još nije dobila zvaničan zahtev Londona o ponovnom odlaganju Bregzita i i dalje se sprema za izlazak velike Britanije 31. oktobra, poruka je Evropske komisije.
”Dok ne budemo imali zvaničan zahetev ne razmatramo to pitanje. Očekujemo da dobijemo konkretne predloge kako bi mogli da razgovaramo”, izjavila je portparolka Evropske komisije Mina Andreeva.
U Evropskoj komisiji navode da pored zvaničnog zahteva Velika Britanija mora da dostavi i kredibilno objašanjenje odnosno valjani razlog zašto se odlaganje traži.
”Ako dobijemo zvaničan zahtev za produžetak onda je na EU 27 da se jednoglasno dogovore o tome. Svaki takav zahtev istovremeno mora da ima i dobro obrazloženje”, kaže Andreeva.
U Evropskoj komisiji navode da je trenutna radna pretpostavka EU ta da će se Bregzit dogoditi 31. oktobra, kao što je bilo zatraženo na osnovu Sporazuma o povlačenju.
Dodaje se i to da bez obzira na unutrašnja dešavaja u Velikoj Britaniji premijer Boris Džonson ostaje glavni sagovornik za EU.
”U potpunosti poštujemo demokratske procese u Ujedinjenom Kraljevstvu i ono što tamošnji Paralment radi, ali naš zvanični sagovornik jeste Vlada i premijer Džonson”, poručila je portparolka Komsije.
U Briselu dodaju da će se u petak održati novi redovni sasatanak radnih timova EU i Velike Britanije o Artiklu 50.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.