EK predložila ubrzanje deportacija migranata, kritike iz UN

BRISEL – Evropska komisija (EK) predložila je ubrzanje deportacija migranata koji ne ispunjavaju uslove za azil, dok sve više kritika dolazi iz organizacije Ujedinjenih nacija zbog uskraćivanja prava migrantima u EU.
Prema internom dokumentu koji je danas poslat državama EU, a u koji je uvid imao Rojters, o deportacijama će na osnovu utvrđenih pravila zemlje slobodno odlučivati, a EK bi takođe mogla potencijalno da kazni članice koje ih se ne pridržavaju , sve sa ciljem uspostavljanja zajedničkog sistema koji će bolje da funkcioniše, navodi agencija.

UN trenutno vrše pritisak na Evropsku uniju da zaustavi rastuću praksu uskraćivanja prava migrantima da podnesu zahtev za azil, kolektivno proterivanje i upotrebu nasilja nad ljudima koji bez odobrenja pokušavaju da uđu u EU.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je danas da i dalje dobija dokumentovane izveštaje o kršenju ljudskih prava protiv migranata i izbeglica, uključujući decu, koje se sprovodi u pojedinim državma Evropske unije, prenosi AP.

Krajem prošlog meseca IOM je takođe upozorila da je pravo na azil ugroženo na evropskim granicama i pozvala je zemlje članice da istraže i zaustave nelegalno odbacivanje i proterivanje.

Visoki komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) saopštio je da broj novih dolazaka migranata u EU kontinuirano opada svake godine, i da je sa 95.000 dolazaka prošle godine zabeležen pad od 23 odsto u odnosu na 2019. godinu i za jednu trećinu u odnosu na 2018. godinu, kada je registrovan dolazak 141.000 ljudi u Evropsku uniju.

Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEKS) objavio je da prekida rad u Mađarskoj sve dok tamošnja vlada svoje zakone ne uskladi sa presudom vrha EU da ova zemlja neovlašćeno uskraćuje pravo migrantima da podnesu zahtev za azil i nezakonito ih zadržava u pritvorima u „tranzitnoj zoni“.

Sve veći broj optužbi iz UN dolazi u trenutku kada se Evropska komisija bori da zadobije jednoglasnu podršku među zemljama EU za svoj novi Pakt o migraciji i azilu, koji treba da zameni nefunkcionalne zakone u ovoj oblasti, a današnji predlog EK je još jedan korak u tom pravcu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.