U trendu

EK predstavila EU ministrima Akcioni plan za ZB migracionu rutu

BRISEL – Evropska komisija je danas predstavila Savetu EU za pravosuđe i unutrašnje poslove, Akcioni plan EU o migracijama za Zapadni Balkan.

Češki ministar za unutrašnje poslove Vit Rakušan je na konferenciji za novinare zahvalio Komisiji na tom dokumentu i izjavio da su ministri pozdravili poboljšanu situaciju na zapadnobalkanskoj ruti.

On je precizirao da se ove godine polovina nelegalnih ulazaka u EU odvijala preko Zapadnog Balkana.

Akcioni plan za Zapadni Balkan identifikuje 20 operativnih mera u oblasti jačanja upravljanja granicama duž migracione rute, u procedurama za dobijanje azila i kapaciteta podrške za prijem, u borbi protiv krijumčarenja migranata, u unapređenju saradnje o readmisiji i povratku, kao i u oblasti postizanja usklađenosti vizne politike.

Mere su usmerene na podršku partnera sa Zapadnog Balkana a cilj je jačanje saradnje u oblasti migracija i upravljanja granicama sa partnerima na Zapadnom Balkanu u svetlu njihovog pristupanja EU i napora da se usklade sa pravilima EU.

Akcioni plan utvrđuje niz mera za jačanje podrške EU državama članicama koje se suočavaju sa povećanim migracionim pritiskom duž zapadnobalkanske rute.

U planu Komisija podvlači da je broj neregularnih kretanja duž zapadnobalkanskih ruta značajno porastao ove godine zbog nekoliko faktora, uključujući ekonomske pritiske.

Neusklađenost bezviznog režima sa viznom politikom EU takođe doprinosi povećanju broja ljudi koji direktno vazdušnim putem stižu u zemlje Zapadnog Balkana i idu dalje ka EU.

“Bliska saradnja sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja za rešavanje ovih zajedničkih migratornih izazova“, kaže Komisija.

Cilj ovog plana je takođe osigurati brzu proceduru azila i podržati kapacitete za prijem uz pomoć EU koja će nastaviti da radi sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

Komisija želi takođe da unapredi saradnju o readmisiji i povratku. Puna implementacija sporazuma o readmisiji sa partnerima sa Zapadnog Balkana je okosnica saradnje u vezi sa povratkom i readmisijom, kaže Komisija i obećava podršku zemljama iz regiona.

Komisija ponavlja važnost usklađivanja vizne politike za dobro funkcionisanje bezviznog režima Zapadnog Balkana sa EU i podseća da bi „svi partneri sa Zapadnog Balkana trebalo prioritetno da usklade svoju viznu politiku sa EU“.

EU i države članice će raditi zajedno „na postizanju ciljeva postavljenih u ovom Akcionom planu i obezbeđivanju njegove efikasne implementacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.