U trendu

EK traži od SLO izveštaj o poštovanju autorskih prava

LJUBLJANA – Evropska komisija (EK) apelovala je na Sloveniju da pošalje izveštaj o poštovanju EU direktiva o autorskim pravima, kao i TV i radio programima, u sklopu svog nacionalnog zakona, a Ljubljana ima dva meseca da odgovori na zahtev ili da preduzme akciju.

Predstavnici EK u Sloveniji su naveli da je na početku ove nedelje Slovenija bila među 23 članice EU od kojih se tražilo da proslede podatke o primeni direktiva EU po pitanju autorskih prava, prenela je agencija STA.

Pošto države nisu uspele da proslede potpune informacije o primeni direktiva, EK je poslala formalna obaveštenja državama o početku procesa za utvrđivanje eventualnog kršenja direktiva.

Poslednji rok da se uvedu nova pravila u nacionalni zakon istekao je 7. juna, pa sada države imaju dva meseca da odgovore na primedbu ili da preduzmu akciju, inače bi EK mogla da im pošalje obrazloženo mišljenje.

Dve direktive o kojima se radi usmerene su ka ažuriranju pravila o autorskim pravima, a takođe je potrebno da se korisicima i autorima omogući najbolji mogući pristup digitalnom svetu, kao i da se i olakša pružanje prekograničnih mrežnih usluga medijima.

Šef Slovenačke organizacije za autorska prava Gregor Štibernik rekao je za STA da je pandemija uticala na kašnjenje implementacije direktiva.

„Pandemija ne sme biti izgovor, jer su mnoge alatke bile dostupne za diskusiju o izazovima koje se traže u direktivama“, poručio je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.