U trendu

EK: Za EU i države članice postoji samo jedna Kina

BRISEL – Evropska unija ostaje privržena svojoj dugogodišnjoj politici jedne Kine, izjavila je danas portparolka za spoljne poslove EU Nabila Masrali, povodom telefonskog razgovora novoizabranog češkog predsednika Petra Pavela i predsednice Tajvana Cai Ing-Ven.

Ona je, u odgovoru na novinarsko pitanje, rekla da „EU i njene države članice ostaju privržene svojoj dugogodišnjoj politici jedne Kine“, koja predstavlja „okvir za odnose EU i država članica sa Tajvanom“.

„U toj politici, EU i države članice priznaju da je vlada Narodne Republike Kine jedina vlada Kine. Istovremeno, EU i njene države članice održavaju jake veze sa Tajvanom kao važnim ekonomskim i ‘hajtek’ partnerom u regionu“, navela je Masrali na konferenciji za štampu.

Novoizabrani predsednik Česke Republike razgovarao je telefonom sa predsednicom Tajvana, kako bi joj zahvalio na čestitkama povodom izbora.

On joj je, kako je napisao na svom tviter nalogu, „pružio uveravanja da Tajvan i Češka dele vrednosti slobode, demokratije i ljudskih prava“ i da će dalje jačati svoje partnerstvo.

Ovaj telefonski razgovor razljutio je Peking, koji to smatra mešanjem u unutrašnje poslove Kine i protivi se bilo kakvim zvaničnim kontaktima drugih država sa Tajvanom.

„Možemo da potvrdimo da je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova telefonom kontaktiralo naše kolege u češkoj ambasadi u Pekingu. Kineska strana je izrazila zabrinutost zbog izveštaja u medijima u vezi sa telefonskim razgovorom između izabranog predsednika i tajvanske predsednice“, rekla je češkoj štampi portparolka ministarstva spoljnih poslova u Pragu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar