U trendu

Ekonomski odnosi EU i Rusije ne smeju biti talac politike

MOSKVA – Ekonomski odnosi Rusije i Evropske unije su strateški važni i ne smeju biti taoci političkog kockanja, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško na plenarnom sastanku 12. foruma „Severna dimenzija“, koji se održava na internetu.

„Šta god neki u Evropskoj uniji ili inostranstvu kažu, odnosi između Rusije i evropskih zemalja predodređeni su da budu dugoročni cilj. Verujemo da je njihovo svrstavanje među taoce političkih igara na sreću veoma kratkovida odluka, isto koliko i korišćenje jezika sile, sankcija i ucena“, naglasio je Gruško, prenosi TAS S.

Agencija navodi da je ruski diplomata izrazio uverenje da poslovni ljudi pokazuju daleko veću mudrost od političara i da se trgovinske i ekonomske veze između Rusije i Evrope razvijaju, uprkos tome što je evidentan pad od 200 milijardi dolara u trgovinskoj razmeni između njegove zemlje i EU koja je 2013. godine iznosila 417 milijardi dolara.

Gruško je istakao da su ekonomski odnosi Rusije i EU ponovo u usponu, uglavnom naporima poslovne zajednice, prenosi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.