U trendu

Ekvador kritikovao Britaniju zbog incidenta sa Asanžom

Vlada Ekvadora je kritikovala britanske vlasti nakon što je obezbeđenje ekvadorske ambasade u Londonu sprečilo nepoznatnog muškarca da uđe u zgradu ambasade, u kojoj već četiri godine boravi osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž.

„U ranim jutarnjim časovima 22. avgusta, nepoznata osoba je pokušala neovlašćeno da uđe u ambasadu Ekvadora u Londonu“, navodi se u saopštenju vlade u Kitu, a prenela je agencija AFP.

Ekvadorska vlada je optužila britanske vlasti da nisu dovoljno brzi reagovali na taj pokušaj upada, istakavši da je dužnost policije da zaštiti strane misije.

„Ekvadorska vlada stoga izražava zabrinutost zbog neadekvatne reakcije britanskih vlasti, s obzirom da je policija stigla u ambasadu više od dva sata nakon što se incident dogodio“, navodi se u saopštenju.

„Vlada Ekvadora sa žaljenjem konstatuje da, uprkos ogromnim naporima koje je britanska vlada uložila da spreči DŽulijana Asanža da napusti ekvadorsku ambasadu, vlasti nisu brže reagovale na ovaj veoma ozbiljan pokušaj neovlašćenog ulaska“, navodi ekvadorska vlada.

Švedske vlasti od 2010. godine traže hapšenje i izručenje Asanža, kojeg su dve Šveđanke optužile za seksualno uznemiravanje.

Britanski sud je 2011. godine doneo odluku o ekstradiciji Asanža u Švedsku, posle čega je utočište pronašao u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se i sada nalazi. Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar