najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Elektor Demokratske stranke neće glasati za Klintonovu

Elektor Demokratske stranke u američkoj državi Vašington najavio je da na predsedničkim izborima neće glasati za kandidatkinju svoje stranke Hilari Klinton.

Time je njen rezultat postao neizvesniji u državi gde bi trebalo da Demokrate imaju podršku velike većine glasača.

Elektor Robert Satiakam, koji je podržavao Bernija Sandersa, takmaca Hilari Klinton u Demokratskoj stranci, rekao je da smatra da je Hilari Klinton “zločinac”, da joj “nije dovoljno stalo” do njegovih sunarodnika  –  američkih Indijanaca i da smatra da “ona stalno menja stavove”.

On je rekao da mu je bilo teško da odluči, ali da na kraju smatra da zemlju ne mogu predvoditi ni Hilari Klinton, ni republikanac Donald Tramp.

“Ona neće dobiti moj glas i tačka!” rekao je on u telefonskom intervjuu aganeciji AP.

Mada Amerikanci za predsednika glasaju u utorak, 9. novembra, oni će tada u stvari glasati za elektore u svakoj od saveznih država, a elektori će 19. decembra odlučiti o tome ko će biti sledeći predsednik.

U svim državama sem u dve, pobednik tog prvog izjašnjavanja glasača dobija sve glasove elektora. U Ustavu ne piše da elektori moraju da glasaju za određenog kandidata, za kojeg su se opredelili glasači, ali neke države imaju kazne za taj slučaj. U Vašingtonu tako Satiakumu preti kazna od 1.000 dolara ako ne bude glasao za Hilari Klinton, ali je on rekao da ga “baš briga za to”.

“Ovo je vreme kada svi treba da ustanemo i progovorimo”, rekao je on.

Satiakum je jedan od 12 elektora Demokrata u Vašingtonu, gde se očekuje pobeda Hilari Klinton.

On je rekao da je ovih dana dobio mnogo kritike jer je rekao medijima da ne može da glasa za Hilari Klinton. Ali, rekao da su mu elektori iz nekih drugih država zahvalili što je javno rekao šta misli, te se nada da će neki od njih uraditi isto što i on.

Po Državnoj arhivi SAD, u istoriji SAD je 99 odsto elektora glasalo za kandidate svoje partije, a onima koji tako nisu postupili, nikada nije uspelo da promene rezultat izbora.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike