U trendu

EMA ispituje lek RoActemra kod odraslih s teskim simptomima

AMSTERDAM – Evropska agencija za lekove (EMA) je započela ispitivanje antiinflamatornog leka RoActemra (tocizilumab) kako bi proširila njegovu upotrebu i na lečenje hospitalizovanih odraslih pacijenata sa teškim simptomima kovida-19 koji se već leče kortikosteroidima i zahtevaju dodatni kiseonik ili mehaničku ventilaciju.

Lek RoActemra se smatra potencijalnim tretmanom za kovid-19 zbog svoje sposobnosti da blokira delovanje interleukina-6, proteina koji imuni sistem tela proizvodi kao odgovor na upalu i koji obično igra važnu ulogu u identifikovanju kovida, navodi se na zvaničnom sajtu EMA.

Kako je saopšteno, EMA će sprovesti ubrzanu procenu podataka dostavljenih u prijavi, uključujući rezultate četiri velike studije na pacijentima hospitalizovanim sa teškim oblikom kovida-19, kako bi odlučila da li treba da odobri njegovo prošireno korišćenje.

Mišljenje EMA će nakon toga biti prosleđeno Evropskoj komisiji koja će doneti konačnu pravno obavezujuću odluku primenjivu u svim državama članicama EU.

EMA će, kako se očekuje, do sredine oktobra saopštiti rezultate svoje evaluacije, osim ako ne budu potrebne neke dodatne informacije.

Ovaj lek je 2009. godine prvi put odobren u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.