U trendu

EMA odobrila vakcinu kompanije ”Džonson i Džonson”

BRISEL, 11. marta ( Tanjug) – Evropska agencija za lekove (EMA) dala je danas preporuku za uslovno odobrenje vakicne protv Kovid-19, koju proizvodi kompanija ”Džonson i Džonson”.

EMA navodi da je vakcina ”Jansen” pokazala efikasnost od 67 procenata nakon dve nedelje i da ispunjava kriterijume sigurnosti i kavliteta kada je u pitanju sprečavanje Kovid-19 kod ljudi starijih od 18 godina.

Rezultati kliničkog ispitivanja na ljudima iz Sjedinjenih Država, Južne Afrike i zemalja Latinske Amerike, utvrdili su da su neželjeni efekti vakcine ”Jansen” obično bili blagi ili umereni i nestaju u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije.

Najčešći su to bol na mestu uboda, glavobolja, umor, bolovi u mišićima i mučnina, navodi EMA.

Vakcina protiv Kovid-19 kompanije ”Džonson i Džonson” deluje tako što priprema telo da se odbrani od virusa, a sastoji se od drugog virusa (adenovirusa) koji je modifikovan tako da sadrži gen za stvaranje proteina spike SARS-CoV-2.

Imuni sistem osobe prepoznaće protein spike kao stran i proizvodi antitela i aktivira T ćelije (bele krvne ćelije), tako da ako osoba dođe u kontakt sa virusom SARS-CoV-2, imunološki sistem vakcinisane osobe prepoznaće protein klas na virusu i spreman je da odbrani telo od njega.

U pitanju je četvrta vakicna protiv Kovid-19 odobrena za upotrebu na teritoriji EU.

Prethodno su tražine dozvole za EU dobile vakcine kompanija ”Fajzer i Bajnotek”, ”Moderna” i ”AstraZeneka”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.